EMPORDÀ

Figueres: apujar taxes i fer quadrar números

Jordi Masquef: «Si no apugem els impostos, aquest Ajuntament no podrà tirar endavant».

Un moment del ple municipal del passat dijous, amb els vint-i-un regidors presents.

Un moment del ple municipal del passat dijous, amb els vint-i-un regidors presents. / SANTI COLL.

Editorial

Editorial

Jordi Masquef va ser molt clar en el darrer ple municipal: «Si no apugem els impostos, aquest Ajuntament no podrà tirar endavant». L’alcalde de Figueres està esgotant el primer exercici del seu nou mandat al capdavant de la ciutat treballant amb el pressupost que va deixar aprovat l’anterior govern, però ja té clar que els números no quadren. I que, per tant, li tocarà fer el que no sol agradar a gran part de la població: apujar impostos. De moment, un 4% en la tarifa d’escombraries, l’IBI i algunes altres taxes municipals. La pujada d’impostos es va aprovar sense gran oposició per part de la resta de partits polítics del plenari, l’únic vot en contra va ser del representant de VOX, el que deixa entreveure que tothom assumeix la nova realitat. Després de les polítiques de contenció amb els impostos dels anys posteriors a la pandèmia, el nou govern municipal haurà de fer pedagogia per explicar que ara toca estrènyer el cinturó. Una nova realitat que, segurament, també es veurà en el primer «pressupost Masquef» que haurà de ser molt prudent en el capítol de despeses. Uns números poc «expansius» que haurem de veure com quadraen amb algunes de les promeses fetes per Jordi Masquef i el seu equip abans de les eleccions: tercer pavelló, amfiteatre a l’antiga plaça de Braus...

La necessitat de la pujada d’impostos, i la manera amb què ha decidit aplicar-los Jordi Masquef, obre la porta a polemitzar entre aquest govern municipal i l’anterior. Sobre si el quadripartit els hauria d’haver pujat abans o sobre el dèficit provocat pel retard en l’obertura de la Casa Natal de Dalí, les previsions sobre el nou contracte d’escombraries o el reiterat fracàs en la venda de la Casa Nouvilas. Uns i altres tindran punts de vista diferents, però aquesta discussió ha deixat de ser rellevant. El nou govern municipal té una àmplia majoria absoluta que li permet decidir com s’han de gestionar els números de la ciutat. I la seva decisió ha estat apujar un 4% en la tarifa d’escombraries, l’IBI i algunes altres taxes municipals.

Ara s’ha de veure si aquest augment dels ingressos i la seva planificació de despeses serveixen perquè el 2024 Figueres tingui un pressupost que compleixi una premissa principal. Ser útil als interessos de la ciutat i als de les persones que viuen en ella.