Figueres apuja un 4% la tarifa d'escombraries, l'IBI i algunes taxes municipals

 El govern de Jordi Masquef defensa la necessitat d'acostar els ingressos a les despeses que generen els serveis públics

Imatge de la sessió plenària d'aquest dijous

Imatge de la sessió plenària d'aquest dijous / Emporda.info

Santi Coll

Santi Coll

 El ple de l'Ajuntament de Figueres ha aprovat, aquest dijous, renovar la tarifa de la recollida d'escombraries i les ordenances fiscals del 2024 amb una puja del 4% per a aproximar-la a la previsió de tancament de l'IPC d'aquest any. La darrera vegada que es va actualitzar la tarifa de neteja va ser el 2017, abans de la pandèmia. Segons els estudis efectuats pels tècnics municipals, el cost d'aquest servei s'ha incrementat un 18% des d'aleshores, una xifra que arriba al 24% en el cas del cost d'ús de l'abocador comarcal de Pedret i Marzà.

El govern local, segons ha explicat el regidor d'Hisenda Ramon Pastoret, ha plantejat aquesta pujada per a acostar els ingressos del servei al seu cost real i evitar així que quan estigui licitada la nova concessió "hi hagi un desfasament" que afecti la seva viabilitat econòmica. Tanmateix, a partir del 2025, el servei no pot ser deficitari segons la Llei de Residus.

Pel que fa a la regularització de les Ordenances fiscals per al 2024, també s'ha donat llum verda un augment relatiu del 4% que afectarà rebuts importants, com l'Impost de Béns Immobles (IBI) o el de Construcció, que s'apuja un 3,3%. N'hi ha d'altres que queden com estaven, com és el cas de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) o la Plusvàlua. Les taxes també passar a ser un 4% més cares amb algunes excepcions destacades, com les de les llars d'infants, les llicències d'obres i d'activitats, a més dels aparcaments regulats de zona verda i blava. Un cas especial és el de les taxes que afecten els caixers automàtics, que també mantindran el preu actual, ja que la taxa que bancs i caixes paguen a Figueres és molt superior a la de ciutats com Girona i l'Ajuntament vol evitar que una pujada fiscal generés la desaparició de més aparells.

Aquesta revisió fiscal ve precedida d'una etapa de poc moviment. L'any 2020 no es va tocar cap xifra. El 2021 hi va haver una pujada del 6,5% i, el 2022, d'un 2,1%. En els comptes del 2023 tampoc es va tocar res.

Aquest moviment de tarifes i ordenances fiscals també té com a objectiu la recerca de l'equilibri financer en el pròxim pressupost municipal per donar eines al departament de recaptació en el capítol d'ingressos, que enguany ha quedat molt tocat davant el fracàs de dos apartats que no s'han complert, com ha estat el cas de la venda fallida de la Casa Nouvilas i el retard de l'obertura de la Casa Natal dels Dalí. L'anterior govern havia pressupostat uns ingressos de 987.700 i 930.750 euros, respectivament, que no es compliran. En el cas de l'edifici noble, de propietat compartida amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la subhasta va quedar deserta, sense cap comprador interessat. Pel que fa a Can Dalí, la previsió de fer caixa estava vinculada a la venda d'entrades, un fet que ja va ser criticat per l'oposició per excés d'optimisme, durant l'aprovació del pressupost general vigent.  

En el moment de l'aprovació de la pujada de la tarifa d'escombraries, l'equip de govern de Junts hi ha votat a favor, conjuntament amb PSC i PP, ERC i CUP s'han abstingut i VOX ha votat en contra. Pel que fa a la renovació de les Ordenances fiscals, Junts i PP han votat a favor, PSC, ERC i CUP s'han abstingut i Vox també ha votat en negatiu.

"Si no apugem els impostos, aquest Ajuntament no podria tirar endavant", ha conclòs l'alcalde Jordi Masquef.

Subscriu-te per seguir llegint