Quan marxen els turistes s’acaba l’aigua?

D’acord, la situació de sequera és extrema i s’han de prendre mesures. Però calen avui i calien la setmana passada. Caldran a la tardor i haurien calgut a l’estiu.

El pantà de Darnius-Boadella, en una imatge d'arxiu.

El pantà de Darnius-Boadella, en una imatge d'arxiu. / Santi Coll

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

Fins aquesta setmana, una família de turistes holandesos podia arribar a les cinc de la tarda al seu hotel de Roses, Empuriabrava o Cadaqués i, un per un, pare, mare i els quatre fills estar-se la seva bona estona dins d’una relaxant banyera. És allò d’acabar-se de treure de sobre la sal i la sorra de la platja que no ha desaparegut del tot després de passar per la piscina. Avui, però, gairebé cap ajuntament de l’Alt Empordà pot regar parcs i jardins, els pagesos han de racionalitzar l’ús de l’aigua pels camps com si fos oli d’oliva i els regidors dels diferents pobles haurien d’anar per les cases amb una calculadora per mirar que cap imprudent «malgastador» consumeixi més de 200 litres diaris. D’acord, la situació de sequera és extrema i s’han de prendre mesures. Però calen avui i calien la setmana passada. Caldran a la tardor i haurien calgut a l’estiu.

L’entrada en emergència dels 12 municipis altempordanesos que depenen del pantà de Darnius-Boadella deixa la majoria d’habitants de la comarca afectats per les restriccions. Fa unes setmanes ja hi havien entrat 22 municipis més, els que depenen de l’aqüífer del Fluvià-Muga. Ni la «missa de la sequera» del passat 30 de juliol va aconseguir omplir d’aigua el pantà. I, amb les reserves a menys d’un 17% de la seva capacitat, s’han aplicat restriccions a Figueres i la seva industrialitzada àrea urbana i als municipis amb més població i més oferta turística i de segona residència: Roses, Castelló d’Empúries i Cadaqués. És el mateix pantà des del qual, segons ha aprovat recentment la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, en sortirà aviat una nova canonada per portar aigua a Amazon i la resta d’empreses del Logis Empordà. Tothom necessita aigua. El turisme, les grans empreses, els ajuntaments, els pagesos, els ramaders i les famílies en el seu dia a dia. Però cada dia n’hi ha menys. I, per tant, tothom ha de ser corresponsable a l’hora de gastar-ne menys. La gent que viu aquí tot l’any i els que venen de visita una setmana i volen gaudir d’una refrescant piscina i un verd camp de golf. És cert que si no tenim piscines, molts turistes no vindran i tindrem un problema econòmic. Però si no replantegem, durant tot l’any, l’ús dels recursos hídrics, aviat no hi haurà aigua per omplir aquestes piscines.

Subscriu-te per seguir llegint