L’aigua del Pantà també arribarà a les naus del Logis Empordà des de Figueres

La comissió territorial d’urbanisme ha aprovat inicialment la construcció d’una nova xarxa d’abastament cap al polígon industrial

Un dels rètols identificatius del Logis Empordà. | SANTI COLL

Un dels rètols identificatius del Logis Empordà. | SANTI COLL / SANTI COLL. EL FAR D’EMPORDÀ

Santi Coll

Santi Coll

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona ha aprovat, de manera provisional, el projecte de construcció d’una xarxa de reforç d’abastament d’aigua per al Logis Empordà que enllaçarà amb la xarxa de Figueres passant per Sant Pau de la Calçada, segons la documentació feta pública després de la darrera sessió celebrada el mes de juliol passat.

Concretament, es tracta d’un Pla especial autònom impulsat per l’empresa pública Cimalsa en qualitat de promotora del sector Logis Empordà, i té per objecte «implantar al territori una canonada per a reforçar l’abastament d’aigua potable del Logis Empordà». Atès que l’aigua que arriba a Figueres prové de l’embassament de Darnius i Boadella, a la pràctica aquest projecte suposa un increment de la demanda de recursos hídrics del Pantà des de la plataforma logística del Far d’Empordà.

En aquests moments, les diferents empreses que en el transcurs dels darrers anys van adquirir solars del Logis han iniciat o conclòs la construcció de les seves naus industrials, la més gran de les quals és la que acull la plataforma d’Amazon. El febrer de l’any passat, Cimalsa ja va anunciar que totes les parcel·les disponibles en aquell moment havien estat venudes o emparaulades. La darrera gran adquisició la va protagonitzar el Grup Peralada, que va adquirir, amb una inversió de 3,9 milions d’euros, sis parcel·les de la plataforma, amb una extensió total d’aproximadament 32.800 m².

L’any passat, Cimalsa va anunciar que centrava la seva atenció en el Logis Empordà per la potencialitat que tenia i, juntament amb l’Incasòl, treballava en l’ampliació de les 73 hectàrees existents: «Serà un sector logístic d’aproximadament 40 hectàrees vinculat a la futura terminal ferroviària del Far d’Empordà». A més d’aquestes dues actuacions en Logis –plataformes amb possible connexió ferroviària–, Cimalsa està impulsant la dotació d’intel·ligència artificial a totes les infraestructures que gestiona, com va fer al CIM Vallès, amb la creació d’un centre de control que en centralitzarà la gestió.