Gastronomia

Una recepta (amb trucs) per fer un tiramisú meravellós

El xef Eugeni de Diego (Bar Lombo) recopila al llibre Cocina como la mamma les seves versions de plats italians que més li agraden, i aquesta elaboració n'és una

El tiramisú són unes postres delicioses.

El tiramisú són unes postres delicioses. / KamranAydinov

Eugeni de Diego ha publicat el llibre Cuina com la mamma (Planeta Gastro). En la publicació, versiona les receptes italianes que més li agraden i que posa en pràctica a Bar Lombo. El seu objectiu és mostrar les tendències i tradicions de la gastronomia transalpina més autèntica i com cuinar-les a casa.

Una de les receptes és la de tiramisú, que porten galetes savoiardi, que, igual que el mascarpone, són ingredients clau en l'elaboració d'aquestes postres. Al xef, que també és propietari d'A pluma, el fascinen els 'savoiardi', "meravelloses galetes a base de farina, ou i sucre i aromatitzades amb vainilla, que en embeure's amb líquid mantenen tant la forma com l'esponjositat". El seu origen es remunta al segle XV, quan van ser creades per primera vegada a la cort dels ducs de Savoia en honor al Rei de França, que es trobava de visita al ducat. Són molt semblants a les 'lady fingers' angleses, al pa de pessic i als melindros. A continuació us presentem la recepta del tiramisú d'Eugeni de Diego.

Ingredients per a 4 persones

  • 250 g de mascarpone
  • 40 g de clara
  • 40 g de sucre
  • 50 g de rovell
  • 175 g de galetes savoiardi
  • 200 ml de cafè expresso
  • Vi marsala o amaretto
  • Cacau en pols amarg

Elaboració

  1. Diposita els bescuits savoiardi fins a cobrir una font de presentació. Barreja el cafè expresso amb el licor de la teva elecció i remull els savoiardi amb la barreja. Han d'estar ben xops.
  2. En un bol, blanqueja els rovells amb la meitat del sucre fins a obtenir una massa esponjosa. Incorpora suaument, amb l'ajuda d'una màniga pastissera, el mascarpone.
  3. Mentrestant, en un bol a part, munteu les clares a punt de neu amb la resta del sucre.
  4. Incorpora una cullerada de la merenga a la barreja del mascarpone amb moviments envoltants, afegeix la resta de les clares i continua barrejant suaument fins que estigui completament barrejat.
  5. Cobreix els savoiardi amb la barreja de mascarpone aplanant lleugerament fins a obtenir una superfície homogènia. Posa paper film sobre el vol i deixa'l reposar a la nevera durant una hora.
  6. Finalment, decora el tiramisú amb cacau en pols.

Trucs

  • A l'hora de fer la crema de tiramisú, tots els ingredients han d'estar a temperatura ambient.
  • Utilitza mascarpone de qualitat, és la clau per a la untuositat de les postres.
  • Munteu els rovells i les clares amb l'ajuda d'una batedora elèctrica per aconseguir un resultat més esponjós.