La cuina dels homes és el segon llargmetratge de la directora catalana Sílvia Subirós i Mercader el qual ha estat preseleccionat per a la 37 edició dels Premis Goya, que se celebraran a Sevilla el proper mes de febrer. El documental, designat per l'Especialitat de Documental de l'Acadèmia, es projecta demà, dimarts 8 de novembre, al Festival Temporada Alta de Girona i es podrà veure al Cinema Truffaut a les 20 h.

Al mes de novembre, el documental també partiparà al Festival Internacional de Cine i Cultura Rizoma a Madrid (18 i 19 de novembre). I per tancar l’any, La cuina dels homes s’estrenarà el 13 de desembre a la Filmoteca de Catalunya i aquell cap de setmana es podrà veure a cinemes de la ciutat de Barcelona.

Amb una duració de 93 minuts, el documental està produït per Cornelius Films. La cuina dels homes es va estrenar a la darrera edició del Festival de Málaga i va formar part de la selecció oficial del Docs Barcelona. Així mateix, ha estat al Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT). La cinta de Subirós va aconseguir el Premi CIMA a l’Alcances, Festival de Cinema Documental de Cádiz. La seva darrera projecció ha estat al Cambridge Film Festival (Anglaterra), en la seva estrena al Regne Unit.

El Motel de Figueres

La història d’aquest documental comença amb Josep Mercader, l’avi de la directora, que va fundar El Motel a Figueres fa més de 60 anys. L’emblemàtic restaurant, guanyador de premis com l’Estrella Michelin, va ser clau per portar la modernitat culinària a Espanya.

El llegat del restaurant ha passat de generació en generació i avui els tres germans de la Sílvia segueixen amb la tradició culinària dels homes de la família. Ella, en canvi, es dedica a explorar els recursos creatius del cinema per recuperar la figura anònima de la seva àvia, Anna Baret. Tot això ho pot fer després de descobrir que el seu avi tenia una càmera de 8 mm amb la que filmava a la seva família, principalment a la seva dona i àvia de la Sílvia.

Les imatges d'arxiu són un recurs molt important en l'obra de Subirós. La pel·lícula es nodreix dels arxius de la Filmoteca Espanyola, TVE, TV3 i Filmoteca de Catalunya, a més d’altres arxius internacionals.