Quinze espectacles donen vida al primer festival internacional de màgia de Figueres

La majoria són gratuïts i es fan, des d’aquest divendres i fins diumenge, a diferents places i espais públics de la ciutat

El Duo Kybalion actuarà el dissabte 23 de setembre, a les 20 hores, al Teatre El Jardí.

El Duo Kybalion actuarà el dissabte 23 de setembre, a les 20 hores, al Teatre El Jardí.

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

«Volem convertir Figueres en màgica», assegura Raül Faig, conegut artísticament com a Raül Black, i ho busca fer impulsant el primer Festival Internacional del Màgia de Figueres, que es farà des d’aquest divendres fins diumenge. Seran quinze espectacles de disciplines diverses de la màgia els que li donaran vida liderats per mags tant nacionals com internacionals. Una desena de muntatges de carrer seran d’accés gratuït i en diferents places públiques del centre, i també hi haurà una gala de cartomàgia amb Jordi Caps, guanyador del Got Talent Espanya 2002, a la Cate; una gala internacional que unirà a sis prestigiosos mags i una de familiar amb Karlus Soler i el seu espectacle El Gran Thurston, al Teatre El Jardí i la Cate.

Raül Faig és figuerenc i porta més de trenta anys dins aquest món. També muntant festivals d’aquest estil. Dins la seva trajectòria destaca ser l’impulsor de Besalú Màgica, del que se’n van fer set edicions. «Figueres és una ciutat adient per fer això. Havent guanyat diferents premis, volto molt per festivals nacionals i europeus i veig tot l’ambient que es forma a les ciutats i m’agrada. Això ho he volgut dur aquí, és una cosa molt bona culturalment i pel que fa al comerç», reconeix el mag.

El festival també portarà màgia al carrer de la mà de Karlus Soler.

El festival també portarà màgia al carrer de la mà de Karlus Soler. / Karlus

Aquesta primera edició s’engega amb una programació curta -només tres dies- tot i que l’objectiu, assegura Faig, «és donar-li continuïtat i que es pugui consolidar com altres festivals que es fan a la ciutat». Tot i això, la gala internacional, que es fa dissabte al Teatre El Jardí, arrenca amb mags reconeguts de diferents punts del país i del món: Alain Simonov (Brasil); Alyson & Herbert (Bèlgica); David Baró (Barcelona); Duo Kybalion (Argentina i Rússia); Jaime Figueroa (Madrid) i Raül Black (Figueres). Cadascun d’ells explora una disciplina diferent ja sigui màgia còmica, manipulacions, grans il·lusions, màgia general i mentalisme, «per aconseguir que sigui una gala molt completa». L’altra gala és la de cartomàgia, és a dir, màgia de proximitat, que es fa en dues sessions dissabte a la tarda a la Sala Toni Montal de la Cate. La condueix el primer mag que ha guanyat un Got Talent a Espanya, el català Jordi Caps.

El festival també té una voluntat pedagògica a través d’un taller de màgia que impartirà J.LL. Vilarassau i que segons Faig serveix perquè «els nens puguin començar a fer aquells jocs i d’aquesta manera puguin sentir què sent un mag quan fa màgia». Molt diferent de quan va començar ell, o altres companys de generació, amb un joc de Magia Borrás quan tenia cinc anys i després a partir de devorar llibres, gravar programes de televisió o anar a congressos de màgia per veure-la en directe. Ara, la màgia està realment de moda i Faig reconeix que el fet que el Mago Pop tingui tant d’èxit ajuda a generar més aforament i donar visibilitat a aquesta disciplina.