Centenars de morts i ferits en un bombardeig israelià a un hospital de Gaza, segons Hamàs

Els morts a la franja per bombardejos israelians arriben als 3.000, mentre continua bloquejada l’entrada d’ajuda humanitària

Bombardejos a Gaza.

Bombardejos a Gaza. / Europa Press

Andrea López-Tomàs

El Ministeri de Sanitat de Gaza, sota control de Hamàs, ha informat que un bombardeig israelià a un hospital de la franja aquest dimarts ha causat centenars de morts i ferits. Les xifres de víctimes encara són molt confuses. Segons ha declarat el cap de la Defensa Civil de Gaza a Al Jazeera, en l’atac haurien mort almenys 300 persones, però altres fonts del ministeri de Sanitat apunten que el nombre de morts poden arribar a 500. Per la seva banda, l’Exèrcit israelià ha activat una alerta al nord de Gaza, sense que de moment hagi donat més detalls respecte a això.

Segons l’agència palestina Wafa, milers de refugiats s’havien concentrat als voltants del centre sanitari a la recerca d’un lloc on protegir-se dels bombardejos. L’atac ha arribat al pati de l’hospital, un dels més antics de la ciutat, fundat el 1882 i dependent de la diòcesi anglicana de Jerusalem. Fonts locals citades per l’agència palestina Maan han assegurat que després del bombardeig s’ha desencadenat un incendi a l’hospital.

Precisament aquest dimarts, el Ministeri de Sanitat de l’Autoritat Palestina ha xifrat en 3.000 els morts i més de 12.500 els ferits pels bombardejos d’Israel contra la Franja de Gaza, mentre que ha comptabilitzat en 61 els morts a Cisjordània.

Aquestes dades marquen un augment d’uns 200 morts des de l’últim balanç oficial de dilluns a la nit i després d’una nova jornada de bombardejos israelians en el marc d’un conflicte que marca ja el seu onzè dia consecutiu d’hostilitats, després de l’atac sorpresa llançat per Hamàs el 7 d’octubre passat que va deixar més de 1.400 morts en territori israelià.

Els intercanvis de foc van continuar aquest dimarts amb incessants atacs aeris sobre ciutats de la Franja i múltiples llançaments de projectils des de l’enclavament, tant cap a comunitats israelianes de la zona com a ciutats del centre del país.

Fonts a Gaza van informar que avui s’han registrat forts bombardejos a les ciutats de Khan Yunis i Rafah, al sud de la Franja, Deir al-Balah, al centre, i a la ciutat de Gaza, a la part nord.

Entre els morts, va informar un comunicat del grup islamista Hamàs –que controla de facto l’enclavament des del 2007–, hi ha Ayman Noufal, un dels màxims dirigents militars del grup. L’Exèrcit d’Israel va afirmar aquest dimarts haver colpejat més de 200 objectius de Hamàs a la Franja i matat membres de l’organització.

A l’espera de l’ajuda humanitària

La falta de combustible i els bombardejos israelians han paralitzat totalment o temporalment el funcionament de diversos centres sanitaris de l’interior de Gaza. A més, l’absència de carburant està fent que les dessalinitzadores d’aigua no puguin funcionar, cosa que està ocasionant una profunda escassetat, aguditzada pel tancament i la reobertura parcial de les canonades que arriben des d’Israel.

Mentrestant, al pas fronterer de Rafah entre Gaza i Egipte s’acumulen els camions amb l’ajuda humanitària que ha d’alleujar les urgències a la Franja. Diumenge passat, el cap de la diplomàcia dels EUA, Antony Blinken, va anunciar la reobertura d’aquest pas després d’una reunió amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi perquè pogués entrar l’ajuda a Gaza i que els ciutadans estrangers poguessin abandonar l’enclavament. No obstant, dos dies més tard, la frontera continua tancada.

«La situació és terrible. No s’assembla a res que hàgim vist abans aquí», ha explicat a l’agència Efe el responsable a Palestina del Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides, Samer Abdeljaber, al destacar que els seus equips «treballen sense parar per distribuir aliments i garantir que el sistema de cupons electrònics continua funcionant».

És «desolador» veure que «centenars de persones fan cua durant hores cada dia per aconseguir racions de pa a les fleques de Gaza, mentre que els aliments són allà, llestos per a la seva distribució, just a l’altre costat de la frontera», ha afegit.

Carreteres destruïdes

El cap del departament de rescat i voluntaris de l’oenagé egípcia de Resala, Adel Abdelfatah, ha assenyalat a Efe que el principal «problema d’entrar a Gaza per entregar les ajudes» seran «les carreteres, que estan destruïdes pels bombardejos». Ell creu que s’habilitarà un altre pas, el de Karem Abu Salem (Karem Shalom), ubicat a l’est del pas de Rafah, «per passar les ajudes per allà perquè està controlat per Israel i volen verificar-les. O això o el que busquen és retardar (l’entrega) com a manera d’aniquilar-los (als palestins), ja que no tenen ni aigua, ni llum ni gas», va asseverar.

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia egípcia va confirmar aquest dimarts a l’emissora britànica BBC que, des del 7 d’octubre passat, Israel ha bombardejat quatre vegades el pas fronterer de Rafah, i que «encara no hi ha cap tipus d’autorització per a un pas segur des de l’altre costat de l’encreuament».