Anàlisi psicològica

Les 5 coses de les quals es lamenten les persones just abans de morir, segons una investigadora

Bronnie Ware, infermera i investigadora australiana, ha explicat quins remordiments senten els humans els últims dies de la seva vida

Les 5 coses de les que te'n penediràs abans de morir.

Les 5 coses de les que te'n penediràs abans de morir. / Freepik

Quan l’ésser humà arriba a l’etapa final de la seva vida és habitual que faci balanç de totes les coses que ha fet (i de les que no ha fet). Es tracta d’una reflexió molt personal que algunes persones decideixen no explicar o que només comparteixen amb els seus éssers estimats. Tanmateix, la psicologia moderna s’ha endinsat en aquest aspecte i ha estudiat quins són els patrons més comuns.

Bronnie Ware, infermera i investigadora, va dedicar gran part de la seva carrera a cuidar persones que patien malalties terminals o que, per motius de salut, es trobaven a prop de la mort. En aquest context, va preguntar als pacients de quines coses es penedien i es va adonar que moltes respostes es repetien en la majoria dels malalts.

Les més importants les va recollir al seu llibre ‘De qué te arrepentirás antes de morir’, que expliquem a continuació.

  • No haver viscut una vida més autèntica, no haver tingut el coratge de fer allò que un vol a cada moment.
  • Haver treballat tant, no gaudir de la vida sense estrès laboral. No haver tingut més temps per a tu.
  • No haver tingut valentia per expressar sentiments.
  • No haver mantingut les amistats, haver deixat que desapareguessin amb el pas del temps.
  • No ser més feliç. En general, molts d'aquests pacients explicaven a aquesta infermera que els hauria encantat ser més feliços.

En el fons, és durant els nostres darrers dies quan mirem enrere i recordem com ha estat la nostra vida. Un balanç que ens serveix per sentir-nos millor amb nosaltres mateixos, i abandonar aquest món de manera tranquil·la i pacífica.