Entrevista | Lídia Albert Presidenta del Grup Iris

«La Cursa de la Dona de Figueres és un símil de la vida i tothom hi és benvingut»

Tenen la intenció de traslladar, a partir de 2024, la cursa al maig, després que «se n’hagin generat moltes més i per no superposar-nos»

Lídia Albert presideix el Grup Iris, creat fa deu anys. | EMPORDÀ

Lídia Albert presideix el Grup Iris, creat fa deu anys. | EMPORDÀ / lluís ribera. figueres

Lluís Ribera

Lluís Ribera

El pròxim diumenge dia 5 de novembre (10 h) se celebrarà la vuitena edició de la Cursa de la Dona de Figueres, organitzada pel Grup Iris. El recorregut continuarà sent de 5 km pel centre de la ciutat i les inscripcions (11 euros) estan obertes al web del Grup Iris.

Primer de tot, com va el ritme d’inscripcions?

Va cap amunt. Estem acostumades que la gent s’arriï els últims dies; estem als inicis de la recta final, que serà potent. Les samarretes es poden recollir al Grup Iris i a la botiga Valosport fins al dia 4.

L’activitat ja deu ser frenètica.

Estem molt sorpreses perquè ja hem aconseguit més voluntaris que l’any passat. Això ens permet a la junta, que som vuit, poder anar més desfogades. Ja rondem els 400 voluntaris i seguim fent una crida per tenir-ne més. Hem creat una gran sinergia amb la Penya Blaugrana Almogàvers Empordà, on la màxima expressió del voluntariat masculí és en Marc Sáez, el seu president.

Com afronten la 8a edició?

Amb il·lusió i més tranquil·litat que anys anteriors. L’experiència ens dona més seguretat.

La cursa va tocar sostre el 2019 amb 5.500 dones participants. És possible tornar-hi a arribar?

La cursa va a més, però no ens marquem cap objectiu en números. Tothom qui vingui serà benvingut. La covid ens va frenar i ha generat que hi hagi moltes més curses al voltant de la nostra. Nosaltres, des del primer cop, la vam fixar després de les de Girona i de Roses per no superposar-nos ni fer-nos mal. Com que volem sumar, i no dividir, la intenció a partir de l’any que ve és desplaçar-la al mes de maig.

Els homes no hi poden córrer, però sí participar.

Els voluntaris són la màxima expressió de la cursa i sense els voluntaris homes no podria existir. La cursa és un símil de la vida. De 100 casos, 99 són dones. El recorregut de la cursa, amb les pujadetes, representa els tractaments i els processos que ha de passar una persona afectada i els voluntaris són els que conserven el camí perquè ho passin de la millor manera possible, vetllant per elles. Tant de bo hi hagués una cursa dels homes, tota la família Iris hi seria donant suport com a voluntària.

Recordi a on van els beneficis.

L’objectiu de la cursa és donar-nos a conèixer per si algú ens necessita. Els beneficis es destinen a teràpies i a donar suport emocional i físic a les persones afectades pel càncer de mama i als seus familiars. També a tallers, conferències, sessions... per crear hàbits saludables. La mitjana per sessió té un cost de 40 euros i la persona afectada no paga res gràcies al granet de sorra que surt de les inscripcions de la cursa. També fem donatius per la investigació amb l’esperança de trobar una cura pel càncer de mama i per pal·liar les seqüeles.