Pau Sala, vuit anys al Vilafant, influenciat pel germà i setè altempordanès en debutar a l’ACB

El jugador vilabertranenc del Bàsquet Girona es va iniciar en el bàsquet amb el club vilafantenc quan tenia quatre anys

Pau Sala, quan jugava al Vilafant

Pau Sala, quan jugava al Vilafant / BASQUET VILAFANT

Lluís Ribera

Lluís Ribera

El vilabertranenc Pau Sala Vallmajó ja ha trepitjat la màxima divisió del bàsquet, l'ACB, amb el Bàsquet Girona. Els seus inicis en el món del bàsquet van ser al Bàsquet Vilafant, quan tenia quatre anys. No sabia si triar bàsquet o futbol i els seus pares el van apuntar a l’esport de la cistella, i a Vilafant, perquè hi tenia molt vincle familiar. El seu germà gran, Pep, que té quatre anys més, hi jugava. A més, el seu pare, Alfons, formava part de la junta, i el seu padrí, Manel Losada, n’era entrenador. El seu germà continua jugant a bàsquet, ara defensant la samarreta del Banyoles, de Primera Territorial, i Losada continua com a tècnic del club vilafantenc.

Sala va estudiar a l’escola Salvador Dalí i a la Salle, de Figueres, i a la Salle, de Girona. Va jugar al Vilafant des de l’etapa d’escoleta fins als 12 anys, quan era infantil, categoria en què va fitxar pel CEB Girona. «Recordo que l’etapa de Vilafant va ser molt bona. He sortit del Vilafant, m’hi he criat i format». Un dels entrenadors que el va marcar més va ser Adrià Verdaguer, actual jugador del primer equip de l’Adepaf, de Copa Catalunya.

El jugador del Bàsquet Girona, que ara viu entre Vilabertran i Girona, explica que, quan pot, s’escapa al pavelló Joel González «a veure alguns torneigs i campionats».

Des de Tato Abadía

Sala s’ha convertit en el setè jugador de l’Alt Empordà que debuta a la lliga ACB en els últims quaranta anys. Anteriorment, ho havien fet l’escalenc Toni Espinosa, el llançanenc Tato Abadía i quatre figuerencs: els germans Xavi i Jordi Vallmajó, Oriol Rabert i Jordi Aparicio.

Abadía va debutar a la màxima categoria a la temporada 1984/95 amb el Breogán Caixa Galicia i després va jugar al Claret Las Palmas i al Cacaolat Granollers. El següent jugador de la comarca en estrenar-se a l’ACB va ser Espinosa, el curs 1988/89 amb el Valvi Girona. Acabà jugant 14 temporades a l’elit i a Fontajau hi ha la seva samarreta penjada, amb el dorsal 14.

Aparicio ho va assolir a la 89/90 amb el Grupo IFA Granollers i Rabert a la 96/97 amb el Valvi Girona. Els següents –i els últims altempordanesos en debutar-hi– havien estat els germans Xavi i Jordi Vallmajó: el primer ho va aconseguir a la temporada 97/98 amb el Valvi Girona i el segon a la 00/01 amb el Casademont Girona.

Dels sis jugadors esmentats, n’hi ha dos que continuen estretament lligats al bàsquet: Espinosa és l’actual entrenador del sènior femení del CB L’Escala i Rabert el president del CB Adepaf.