Yeray Faus, el nou talent del patinatge altempordanès que meravella a Europa

El patinador de Sant Miquel de Fluvià del PA Figueres, d’11 anys, és el vigent campió d'Europa i d'Espanya de dansa

Yeray Faus, amb els patins

Yeray Faus, amb els patins / EDU MARTI

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Els patins amb rodes han envoltat Yeray Faus Cudinach des de ben petit. La seva mare, Núria, havia patinat a la Jonquera i les seves germanes, Edurne i Itzíar, també se’ls han posat. Mirar la seva germana gran patinar amb el Patinatge Artístic Figueres va obrir els ulls del jove de Sant Miquel de Fluvià quan només tenia tres anys. «Sempre l’anava a veure. Quan vaig complir l’edat per patinar em van apuntar i em va encantar», recorda.

Ara, Yeray Faus té 11 anys i complirà els 12 el gener de l’any que ve. És el vigent campió en tots els àmbits en la modalitat de dansa de patinatge artístic. L’any passat va guanyar la Copa d’Europa i els Campionats d’Espanya, de Catalunya i de Girona en categoria alevina. A la seva edat encara no hi ha mundials. I enguany va pel mateix camí: ha revalidat l’estatal, el català i el gironí i confia a tornar a pujar al podi europeu, en el campionat que se celebrarà el pròxim octubre a Portugal o a Itàlia.

"Posar-me els patins i patinar és divertit, m’encanta i m’ho passo bé. M’agrada molt competir»

La selecció catalana i l’espanyola de patinatge ja li tenen l’ull posat i és un fix en les competicions de caràcter estatal i internacional. En l’àmbit gironí i català no té competència, però sí en l’estatal i en l’europeu, quan s’enfronta a una desena de patinadors. Va tocar el sostre l’octubre passat amb el títol de la Copa d’Europa obtingut a Bergen op Zoom (Holanda): «Hi havia molt nivell i la vaig guanyar per 20 dècimes». Es va imposar al portuguès Rodrigo Silva i al valencià David San José.

Yeray Faus, patinant al pavelló Rafel Mora de Figueres

Yeray Faus, patinant al pavelló Rafel Mora de Figueres / EDU MARTI

Parella amb Valèria Fiblà

Aquest 2023 ha obtingut els Campionats d’Espanya i de Catalunya de dansa per partida doble, sol i per parelles, al costat de la figuerenca Valèria Fiblà Garzón: «Ens entenem bastant bé tant a l’hora de patinar com de parlar». Faus s’ho juga tot en balls d’entre dos i tres minuts. El patinatge artístic encara no és olímpic –sí que ho és el patinatge sobre gel– i la modalitat que practica Faus és, segons Aitor Sacristán, el seu entrenador, «el vessant més artístic del patinatge». Faus havia posat en pràctica la modalitat lliure en els inicis, però en els darrers anys s’ha endinsat en la de dansa: «M’agrada més, és com fer una idea i és més guai a l’hora de ballar», expressa el jove patinador.

Faus sempre ha competit amb el PA Figueres amb un impàs al CPA Mollet i al CPA Sant Celoni quan es va instal·lar a terres vallesanes per motius laborals de la seva mare. Fa uns quatre anys que torna a defensar els colors del club figuerenc. La seva germana gran ja no patina, però sí que ho fa la petita, de cinc anys: «Algun cop hem patinat junts en festivals», explica.

Desitja que «hi hagi més nens»

Faus té el referent a casa. És David Canyet, patinador sènior de Cassà de la Selva que també competeix per al Patinatge Artístic Figueres i que està inclòs en el top10 mundial. El club figuerenc té vuit nois patinant en diferents categories. «Veure nois en patinatge encara costa», reconeix Aitor Sacristán. «Tant de bo hi hagi més nens», afegeix Faus, que entrena una dotzena d’hores a la setmana al pavelló (vell) Rafel Mora, de Figueres: «Cinc dies a l’estiu i sis quan vaig a l’escola. No és sacrificat, m’ho passo bé». A partir de setembre cursarà 6è de Primària. Els seus companys de classe de l’escola Vallgarriga, de Sant Miquel de Fluvià, li diuen «que patino molt bé. No els hi he demostrat a l’escola, però a les xarxes socials segueixen els campionats que faig».

El santmiquelenc explica que esports clàssics com el futbol i el bàsquet mai li han cridat l’atenció: «El patinatge és l’esport que sempre m’ha agradat des que era petit. Posar-me els patins i patinar és divertit i m’agrada molt competir», conclou.

El seu entrenador: «És un diamant en brut, fa coses pròpies de sèniors»

Aitor Sacristán, alhora entrenador del PA Figueres, amb la seva germana Arantxa, descriu Yeray Faus com un patinador «diferent, fa coses pròpies de sèniors. Que a la pista tingui tanta expressivitat, teatralitat, velocitat i seguretat no es veu en alevins. És un diamant en brut». En aquest sentit, el jonquerenc afegeix que «els jutges internacionals diuen que, a la seva edat, mai han vist un potencial tan fort».

Yeray Faus, entre els entrenadors Arantxa i Aitor Sacristán

Yeray Faus, entre els entrenadors Arantxa i Aitor Sacristán / EDU MARTI