El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dilluns al vespre la presentació dels tres volums que conformen ‘Història del periodisme de Catalunya’, una obra que edita Sàpiens en col·laboració amb la Generalitat. El conjunt repassa la història i evolució del periodisme a Catalunya, des dels seus antecedents en l’època baixmedieval i fins als nostres dies. El primer volum s’ocupa dels orígens i evolució de la professió fins a la Guerra Civil espanyola. El segon està íntegrament dedicat al periodisme català sota el Franquisme, i el darrer, explica la història d’aquest sector en democràcia. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont i la consellera de la presidència, Neus Munté, han participat en l’acte amb, entre altres, el director de l’obra, Francesc Canosa.

‘Història del periodisme de Catalunya’ és una obra en tres volums impulsada pel Govern la darrera legislatura i que ha estat elaborada pel grup Sàpiens Publicacions, i dirigida pel periodista i escriptor Francesc Canosa. Amb direcció científica de Josep Maria Figueres i una vintena d’autors, el conjunt aborda en un primer volum des dels inicis del periodisme a finals del segle XV i fins a l’esclat de la Guerra Civil espanyola, ja al segle XX.

El segon volum analitza els estralls de la Guerra Civil i la mala salut de ferro del periodisme català durant els 40 anys de franquisme. El darrer volum s’ocupa del període que comença amb la transició a la democràcia i fins a l’actualitat.

En la presentació de l’obra, la consellera de la Presidència, ha recordat que el Govern va valorar en la darrera legislatura la “necessitat” d’elaborar una obra “fidel i de qualitat” que recollís la història del periodisme català, en tant que “un pilar molt important de la història del país en el seu conjunt i de la història personal de cadascú”. “Aquest compromís el va assumir Sàpiens”, ha exposat.

De la seva banda, el director editorial del projecte, Francesc Canosa, ha insistit en la idea que el periodisme és “una explicació necessària” de la realitat que acaba esdevenint memòria col·lectiva. Un relat que “en aquest país és més necessari perquè, si no t’expliques, t’expliquen”, ha apuntat Canosa.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha clos la presentació dels tres volums, ha celebrat la culminació d’aquest projecte i ha considerat que aquesta és una obra que “mereixíem com a país i com a periodistes”. Puigdemont ha coincidit amb Canosa que la història del periodisme de Catalunya està estretament vinculat amb la del país, i amb la seva “explicació”.

A més, Puigdemont ha subratllat que el periodisme català ha estat sempre “desacomplexadament d’avantguarda” i “ha assolit altíssimes cotes de professionalitat” en tots els nivells.

El president també ha destacat el compromís democràtic de la professió a Catalunya, i s’ha referit al seu paper durant el darrer franquisme i la transició “en què va ajudar el país i a generacions de gent analfabeta en democràcia a descobrir a través de les seves aules de paper en què consistiria exercir la democràcia, i també que no seria còmode”.

Finalment, Puigdemont ha augurat llarga vida i nous volums a aquesta ‘Història del periodisme de Catalunya’, que al seu parer convida “a no baixar la guàrdia i a continuar estant a l’avantguarda”. “Si el periodisme hi està, el país també podrà ser-hi més fàcilment”, ha conclòs.

A la presentació de l’obra hi ha participat també el director general de Sàpiens Publicacions, Jordi Creus; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; i el catedràtic de Periodisme de la UPF, Josep M. Casadesús.