Barcelona

'Suro', l'òpera prima de Mikel Gurrea rodada a l'Alt Empordà, triomfa als Gaudí

'Alcarràs', 'Pacifiction' i 'Un año, una noche' destaquen en uns Premis Gaudí repartits

Els actors Vicky Luengo i Pol López amb els Gaudí que han aconseguit per 'Suro' en la 15a edició dels guardons.

Els actors Vicky Luengo i Pol López amb els Gaudí que han aconseguit per 'Suro' en la 15a edició dels guardons. / ACN

EP

Les pel·lícules Alcarràs, de Carla Simón, i Un año, una noche, d'Isaki Lacuesta, amb cinc, i Pacifiction, amb tres, han estat els grans triumfadors dels XV Premis Gaudí que s'han lliurat en una gala en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i en la qual ha estat molt present la figura del cineasta Agustí Villaronga, mort aquest diumenge.

També Suro, rodada l'any passat a l'Albera, entre Darnius i Maçanet de Cabrenys, ha estat una altra de les triumfadores de la gala amb tres guardons, els de Millor direcció novella a Mikel Gurrea i les de millor actor per a Pol López i actriu protagonista per Vicky Luengo.

Alcarràs ha guanyat el guardó a Millor pel·lícula, a més de direcció, guió original, direcció de producció i especial del públic; Pacifiction s'ha portat el de Millor pel·lícula en llengua no catalana i els de direcció artística i fotografia, i Un año, una noche ha aconseguit cinc premis, Millor guió adaptat, música original, muntatge, so i efectes visuals.

La pel·lícula 'Alcarràs', de Carla Simón, guanya en la gala dels XV Premis Gaudí que se celebren en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) el Premi a Millor Pel·lícula

La pel·lícula 'Alcarràs', de Carla Simón, guanya en la gala dels XV Premis Gaudí que se celebren en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) el Premi a Millor Pel·lícula / PAU VENTEO - EUROPA PRESS

La nòmina de guardons per a intèrprets ha estat para Ángela Cervantes com a actriu secundària pel seu paper en 'La maternal', pel·lícula que també ha sumat el d'interpretació revelació per a Carla Quilez, i Alex Brendemühl ha aconseguit el d'actor secundari per 'Històries per no explicar'.

Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo, s'ha portat els Gaudí a millor vestuari i maquillatge i perruquería; El sostre groc, d'Isabel Coixet, el de millor documental; Cinco lobitos, d'Alauda Ruiz d'Azúa, el de pel·lícula europea, i Tadeo Jones 3. La taula maragda, el de film d'animació.

Homenatge a Villaronga

La gala dels Premis Gaudí, presentada per Llum Barrera, ha estat impregnada d'homenatge al cineasta Agustí Villaronga, mort aquest diumenge, que ha estat present en els discursos de la presentadora a l'inici, de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell i del Gaudí d'Honor, el crític cinematogràfic Jaume Figueras.

Durant l''in memoriam', un dels moments que ha aconseguit major ovació ha estat l'aparició de la fotografia del director mallorquí, en un vídeo que també ha recordat a altres persones relacionades amb el món del cinema que han mort en l'últim any.

En recollir de mans de la presentadora Ana García-Siñeriz el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter, el cronista cinematogràfic Jaume Figueras s'ha reivindicat com un "aficionat que ha estat precoç gràcies a uns pares amants del cinema".

Colell demana pressuposats

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha demanat durant el seu discurs que s'aprovin els Pressupostos de la Generalitat per 2023: "Són necessaris per a tot".

Colell ha avisat que incrementar els recursos per a sectors com la cultura, l'educació i la sanitat no serà possible sense uns comptes, que considera que també permetran "retenir la fugida de talent".

Davant un auditori en el que estaven el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha assegurat: "No pot ser que per una autopista no ens posem d'acord", en referència a la carretera B-40, un dels projectes que el PSC demana desbloquejar per recolzar els comptes.

A la cerimònia d'entrega, a més d'Aragonès i Iceta, han assistit la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; les conselleres Natàlia Garriga, Laura Vilagrà i Meritxell Serret; el president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares; la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.