Medi ambient

Queixes per la brutícia a Cadaqués: "La deixadesa municipal ha provocat un estat deplorable"

L'Agrupació Cuidem Cadaqués fa trobades mensuals per a la recollida de residus tant en platges com en muntanyes

L’Ajuntament té previst que una nova empresa de neteja assumeixi les tasques aquest mes de juny

Retirada de 2.000 kg de deixalles de l’antic Club Med al cap de Creus.

Retirada de 2.000 kg de deixalles de l’antic Club Med al cap de Creus. / Empordà

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Les queixes habituals sobre la manca de neteja de Cadaqués s’han intensificat a la població davant la temporada d’estiu, quan es quadruplica el nombre d’habitants. Ja fa set anys que el grup de cooperació Cuidem Cadaqués organitza sortides per recollir tota mena de deixalles i residus tant en platges com en muntanyes de l’entorn i consideren que, Cadaqués i cap de Creus tenen un problema que han de solucionar amb urgència. "La situació s’ha tornat insostenible en l’àmbit mediambiental a causa de la mala gestió de l’Ajuntament i de l’empresa de neteja Urbacer que manté el servei sota mínims des de 2011", manifesta una de les fundadores de l'agrupació Yasmin Garcia. "La deixadesa municipal ha donat com a resultat un estat deplorable als carrers i entorns naturals", afegeixen. Segons expliquen des de l’agrupació "l’Ajuntament en tots aquests anys no ha obert cap expedient sancionador".

Una de les neteges al pàrquing de Portlligat

Una de les neteges al pàrquing de Portlligat / Empordà

La mala praxi ha continuat fins al dia d’avui i és un problema que va cada cop a més, diuen. "Ningú hi posa fre, l’any passat, fins i tot hi havia rates al centre del poble, la qual cosa ja és un problema de salubritat. El resultat dels serveis mínims ha donat com a resultat també la presència de senglars que trenquen totes les bosses per buscar menjar". Des del grup també parlen dels abocadors naturals on han d’actuar: "Les muntanyes es fan servir com a deixalleria de moltes empreses que hi aboquen les runes".

Des de l’Ajuntament de Cadaqués s’estan fent passos per revertir la situació i està previst que una nova empresa assumeixi el servei de neteja durant el mes de juny. Mentrestant Cuidem Cadaqués ha engegat una campanya per combatre l’incivisme a la localitat, en col·laboració amb el consistori per pal·liar la situació amb multes des dels 750 fins als 3.000 euros per sancionar accions com malmetre el mobiliari urbà, agafar pedres de les platges, deixar rastres de gossos al carrer o llençar burilles a la natura.

Cadaqués viu sota serveis mínims de neteja des de fa anys

Cadaqués viu sota serveis mínims de neteja des de fa anys / Empordà

L’entitat s’apunta que "se’ns presenta una temporada un xic complicada perquè la localitat fa molts anys que està afectada per la manca d’un bon servei a l’espera que es faci el traspàs a la nova empresa". Segons explica el regidor de Serveis i Neteja viària, Ferran Granados, "es farà de forma gradual". En aquest context, el grup encara contempla la possibilitat d’organitzar una manifestació per a denunciar la situació i pressionar perquè es produeixin els canvis esperats des de l’Ajuntament.

La brutícia s'acumula a les platges

La brutícia s'acumula a les platges / Empordà

Cuidem Cadaqués es reuneix cada primer diumenge de mes per fer treballs de neteja. Ha fet tasques com ara la retirada al moll abandonat a cala Sa Sabolla, fa anys, al camí a l’escola verda de Cadaqués és el quart cop que hi van: "Sabem de veïns que, de forma altruista, hi van, però l’Ajuntament no ho neteja i simplement, allà seria, com hem proposat moltes vegades, posar una fusta que rodeja els contenidors".

Des de l’agrupació afirmen que "les associacions surten quan els òrgans competents no fan les coses bé. Està molt bé un reforç, però el que no pot ser és que en moltes zones com platges i muntanyes només es netegin gràcies a la nostra tasca". Per Garcia "si es treballa de forma conjunta i s’estima l’entorn, tot surt bé".

Darrers tràmits perquè la nova empresa entri el juny

Els tràmits administratius per a posar en marxa la nova empresa de neteja GBI a Cadaqués estan en la fase final, i es preveu que comenci a operar durant el mes de juny, segons ha destacat el regidor de Serveis i Neteja viària, Ferran Granado. "Volem garantir un servei de qualitat amb el nou contracte i expandir-lo, encara que això s’haurà de fer de manera gradual, tenint en compte l’arribada de la temporada d’estiu". GBI substitueix l’empresa Urbaser, la qual va ser contractada el 2002 per un període de vuit anys, i ha estat en pròrroga forçosa des del 2010. A causa de la seva condició de servei essencial, s’ha continuat prestant malgrat haver-se superat el termini. La raó per la qual es va allargar la renovació del contracte és que en legislatures anteriors l’ajuntament va iniciar, però no va completar, el procés de licitació del servei. Cadaqués presenta dificultats específiques en la gestió de la neteja. A principis del 2022, l’Ajuntament va convocar el concurs, però va quedar desert, principalment per motius econòmics. L’objectiu llavors era tenir una empresa guanyadora del concurs a finals de gener del 2023.

Subscriu-te per seguir llegint

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió