Fauna

Coipús a l'Empordà: la ciència ciutadana revoluciona la detecció d'espècies invasores

Les plataformes d'observacions d'animals i plantes es multipliquen i permeten als científics monitorar amb un detall sense precedents què ocorre a la naturalesa

L'Alt Empordà és la comarca catalana més afectada per les espècies invasores

Un coipú en una imatge d'arxiu.

Un coipú en una imatge d'arxiu. / MARC MARTÍ FONT

Valentina Raffio

Detectar l'aparició d'una espècie invasora no sempre és fàcil. En la majoria de casos, aquestes espècies exòtiques irrompen en territori forà de forma gairebé accidental, s'expandeixen sigil·losament i, sovint, tan sols es detecten quan ja s'han convertit en una veritable plaga. La comunitat científica fa anys que intenta redoblar els seus esforços per detectar de manera precoç la irrupció d'animals i plantes exòtiques amb potencial invasor a Espanya, però no sempre és possible desplegar milers d'experts sobre el terreny per a monitorar en temps real l'estat dels ecosistemes. Una alternativa que està irrompent amb cada vegada més força, i que promet revolucionar l'estudi d'espècies invasores, és la ciència ciutadana. Les iniciatives que conjuminen els ulls de milions de persones i el coneixement dels experts guanyen cada vegada més força a Espanya i, a poc a poc, estan aconseguint troballes insospitades.

En aquests moments existeixen desenes i desenes d'iniciatives de ciència ciutadana per a monitorar la flora i fauna que habita a Espanya. En tots els casos, la dinàmica és la mateixa. Els ciutadans aprofiten els seus passejos i excursions per a fotografiar els animals i plantes que es troben pel camí. Després, pugen les imatges a les plataformes corresponents i afegeixen tota la informació possible sobre, per exemple, la localització dels exemplars, la data de la trobada i algunes observacions sobre el seu eventual impacte en l'ecosistema. A partir d'aquí, cada projecte compta amb un equip d'experts que es dedica a analitzar la informació recopilada, identificar les espècies i detectar l'aparició d'espècies invasores

Un exemple molt il·lustratiu és el cas de les plantes derivades de les llavors de xia (Sàlvia hispànica). La majoria de reports sobre l'existència d'aquesta planta tropical a Espanya provenen d'informació proporcionada per ciutadans, naturalistes amateurs i científics de tota mena. Gràcies a aquest factor, per exemple, sabem que en els últims cinc anys aquesta espècie ha brollat en almenys una quinzena de llocs de tota la Península. També ha permès confirmar que la majoria de les plantes estan creixent a la vora dels rius on desemboquen els desguassos de les grans ciutats, alguna cosa que probablement confirma la hipòtesi que el focus del problema podria estar en les llavors que es consumeixen a les llars, viatgen per la xarxa del clavegueram i acaben en ecosistemes naturals com les riberes.

Coipús a l'Empordà

La plataforma de ciència ciutadana per a l'estudi de la naturalesa, coneguda com a 'iNaturalist', suma més de 180 milions d'observacions d'animals, plantes i insectes a tot el món i gairebé 480.000 espècies identificades per part de tres milions de ciutadans inscrits a la iniciativa i 364.000 experts dedicats a l'anàlisi de les dades recopilades. A Espanya s'han aconseguit recopilar un total de 3.234.932 observacions de 31.295 espècies diferents. En aquests moments, es calcula que la comunitat espanyola adherida a aquesta plataforma frega els 60.000 usuaris amateurs i més de 23.500 experts enfocats a l'anàlisi de la informació recopilada. Aquesta miríada de dades permet un estudi sense precedents sobre la irrupció i expansió d'espècies invasores en diferents punts del territori.

Gràcies a aquesta plataforma podem saber que, per exemple, existeix població cada vegada més gran i estesa de coipú (Myocastor coypus) als voltants de Girona i que, de fet, es van detectar uns a l'Escala, uns altres encara a la frontera amb França, prop de la Jonquera i també a Palamós. Els naturalistes amateurs també informen de la presència d'oques egípcies (Alopochen aegyptiaca) per la zona de la Costa Brava i Girona.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA  Ariadna Sala Ariadna Sala  Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.   Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.   PUBLICIDAD   El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.    Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho.  Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.   Et pot interessar       El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres
La decisió