Enoturisme

El Consell Comarcal impulsa l’Avinguda del Vi i l’Oli de l’Empordà

La proposta s’ha presentat en el marc de la jornada 'El món del vi amb ulls de dona. Una mirada al futur de l’enoturisme', celebrada en el Celler Peralada i que ha estat organitzada per l’EMPORDÀ i Prensa Ibérica

El paisatge vitivinícola de l'Albera té molts punts destacats, des de Capmany fins a Roses.

El paisatge vitivinícola de l'Albera té molts punts destacats, des de Capmany fins a Roses. / Josep Ribas

Santi Coll

Santi Coll

L’àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Empordà té a punt el llançament d’un projecte ambiciós i que acumula un fort component d’impuls per a una part rellevant el territori comprès entre la falda de l’Albera i la serralada de Verdera fins al mar. Es tracta de l’Avinguda del Vi i l’Oli de l’Empordà, definició amb la qual s’aglutina un espai agrícola de la comarca que està especialitzat, des de fa segles, en el conreu de la vinya i l’olivera.

El vicepresident i conseller comarcal de Turisme, Pere Casellas, ha presentat el projecte, aquest dilluns, en el marc de la jornada El món del vi amb ulls de dona. Una mirada al futur de l’enoturisme, celebrada en el Celler Peralada i que ha estat organitzada per l’EMPORDÀ i Prensa Ibérica, amb el suport de la Diputació de Girona, el patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona, la DO Empordà, l'Associació d'Hostaleria Alt Empordà, el Consell Comarcal i La Cuina del vent.

La presentació del projecte impulsat pel Consell Comarcal d el'Alt Empordà

La presentació del projecte impulsat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà. / Josep Ribas

L’Avinguda delVi i l’Oli comprèn els catorze municipis que estan connectats per les carreteres GI-602/603/604 i 610, és a dir, tot el recorregut que va des de Capmany fins a Roses, i viceversa, amb ramificacions cap a Peralada i Vilamaniscle, fins a completar un circuit amb plena continuïtat que, en 33 quilòmetres, acull el 65% dels cellers de l’Empordà i, el que és més rellevant encara, suma el 80% de les vinyes empordaneses i el 65% dels olivars de tota la demarcació de Girona.

Un producte de referència

Per a Pere Casellas, es tracta «d’un nou producte turístic de referència, que pot suposar un salt en la desestacionalització del turisme a la comarca», al mateix temps que ha de «reforçar l’oferta d’enototurisme i oleoturisme» que està en marxa en el territori, a més a més de generar «el desenvolupament econòmic» d’aquests municipis i la seva àrea d’influència.

El projecte, que té una inversió inicial de 70.000 euros, amb una aportació econòmica de la Diputació de Girona, es desenvoluparà en diverses fases. En la primera d’elles se senyalitzarà l’entrada a l’Avinguda des dels seus dos extrems. En un d’ells, a Capmany, hi ha el nou centre d’interpretació Vi-Vent, dedicat a la vinya i el vi de l’Empordà. Aquest espai forma part del llarg llistat d’atractius que ofereix aquesta ruta i en la qual, segons el projecte del Consell dissenyat per Pau Canaleta, es preveu que a cada municipi hi hagi, com a mínim, un establiment de venda dels vins i olis del territori. També s’editarà un llibret amb informació sobre tots els recursos disponibles, se senyalitzaran els espais d’aparcament a tocar la carretera, a cada municipi, amb tòtems informatius sobre l’oferta turística i patrimonial.

Igualment, es preveu que cada poble disposi d’una zona de picnic amb lleva-taps fixos que singularitzin el lloc i permetin utilitzar-los com a zona de tast. «Els municipis hauran d’escollir una vinya singular i un camí entre vinyes i oliveres on es pugui anar des del poble a peu», afegeix Casellas». Finalment, l’Avinguda delVi i l’Oli de l’Empordà pretén aconseguir que en cada mes de l’any s’hi celebri una fira o festa singular, fet que ja quasi es compleix a hores d’ara, i que estiguin identificades totes les rutes ciclistes que uneixen els diferents pobles.

Un moment de la jornada celebrada en el Celler Peralada

Un moment de la jornada celebrada en el Celler Peralada. / Josep Ribas

Un territori envoltat per tres espais naturals

L’Avinguda del Vi i l’Oli de l’Empordà presenta moltes singularitats que la converteixen en una proposta d’alt valor turístic i patrimonial, en un espai envoltat pels parcs naturals del Cap de Creus, els Aiguamolls i el paratge de l’Albera. Els municipis inclosos en aquest recorregut de 33 quilòmetres, amb dues bifurcacions, són:

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió