Ajuda solidària

Busquen llars a Figueres per a dones supervivents de la violència masclista

La Fundació SERGI engega la segona campanya de captació de pisos a la ciutat per a víctimes i els seus fills i filles

Blocs de pisos a Figueres en una imatge d'arxiu.

Blocs de pisos a Figueres en una imatge d'arxiu. / Borja Balsera

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Actualment, a Figueres, la Fundació SERGI, una entitat que realitza accions socials a les comarques gironines, disposa de nou pisos cedits que acullen a dones supervivents i els seus fills i filles. Des del 2017, la fundació ha posat en marxa el projecte Dones Supervivents. La fundació acompanya dones que han estat víctimes de la violència masclista i que tenen necessitat d’un habitatge després de finalitzar el seu pas pels recursos especialitzats d’acolliment d’urgència.

En l’actualitat, la fundació SERGI gestiona 17 pisos actius: 9 a Figueres, 3 a Girona i 5 a Salt

Durant el 2022, van llançar una crida i campanya destinada a persones propietàries amb pisos buits perquè cedissin els immobles per a lloguer social, aconseguint un total de 5 pisos. En l’actualitat, la fundació gestiona 17 pisos actius: 9 a Figueres, 3 a Girona i 5 a Salt. Així mateix, durant el mes de maig, iniciaran una nova campanya de captació d’habitatges buits a Figueres amb l’objectiu de destinar-los a lloguer social per a dones que han patit violència masclista, amb l’esperança d’obtenir 2 o 3 més a la ciutat o als pobles del voltant.

En la primera campanya, va assegurar que el preu del lloguer seria acordat en funció de les possibilitats de cada dona i oferia avantatges i descomptes als propietaris en l’intercanvi. Actualment, la Fundació SERGI gestiona un total de 921 pisos a la demarcació, dels quals 771 són provinents de l’administració, 146 són propietat de particulars i 4 propis de SERGI.

El mes de març els clients de Bonpreu i Esclat van realitzar 255.641 donacions que han fet possible aconseguir 38.912 euros d’import net per a la Fundació SERGI. L’import va destinat concretament al projecte Dones Supervivents.

Les xifres

Al llarg d’aquest any, el Ministeri d’Igualtat confirma que el nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya ascendeix a 10 el 2024 i 1.254 des de 2003. Aquest any 7 menors han estat víctimes de la coneguda violència vicària, 57 des de 2003.