El nou cap de la Guàrdia Urbana de Figueres aposta per la «policia de proximitat» i la lluita contra l'incivisme

L'alcalde ha aprofitat la presa de possessió de Lluís Lupiáñez per a reiterar la necessitat de canviar les lleis contra la reincidència delictiva

La Guàrdia Urbana amb el seu nou cap i els regidors del govern de Figueres.

La Guàrdia Urbana amb el seu nou cap i els regidors del govern de Figueres. / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

El sotsinspector Lluís Lupiáñez ha pres possessió, aquest divendres, del càrrec de cap de la Guàrdia Urbana de Figueres en substitució de l'inspector Josep Maria Riera, recentment jubilat. Lupiáñez arriba a la policia local figuerenca en comissió de serveis des de la comissària dels Mossos d'Esquadra de l'ABP figuerenca, on ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional.

La presentació pública del relleu ha tingut lloc a la plaça del Firal, damunt de les dependències de la Guàrdia Urbana. La majoria dels efectius del cos han estat presents a l'acte, entre elles el sergent Jaume Martorell, el qual ha dirigit el cos de manera provisional aquests darrers mesos. L'alcalde, Jordi Masquef, ha agraït la feina feta durant aquest interinatge. Masquef ha aprofitat l'ocasió per a donar detalls de l'apunyalament d'ahir a la plaça de l'Estació, on un home va quedar ferit de gravetat. Ha assegurat que la Guàrdia Urbana hi era present i que es va deure a la baralla de dos individus amb nombrosos antecedents delictius.

Jordi Masquef ha recordat que "les prioritats d'aquest govern són la lluita contra la inseguretat i l'incivisme. No podem lluitar sols. Necessitem que els polítics de les administracions supramunicipals prenguin consciència de la problemàtica que patim a Figueres i a molts altres municipis del nostre país". També ha explicat que "tal com van anunciar en campanya electoral, tenim projectes en marxa que faran canviar com un mitjó la seguretat de la ciutat".

Un figuerenc amb orgull

El sotsinspector Lluís Lupiañez ha recordat la seva ascendència figuerenca com a fill i resident a la ciutat, la qual cosa suposa una dosi de "molta il·lusió i orgull" a l'hora d'accedir al nou càrrec. Arriba a la Guàrdia Urbana amb l'objectiu "d'endreçar" el cos i donar-li "una nova direcció, amb nous recursos humans i materials i els avenços tecnològics pertinents per donar resposta a totes les necessitats i requeriments que els ciutadans de Figueres puguin tenir. Vull aportar un lideratge democràtic a l'organització per a poder continuar evolucionant de manera global. Que les dotacions policials al carrer s'empoderin i puguin tenir una autonomia professional que els aporti la capacitat decisòria pertinent".

Pla de treball amb tres objectius

El pla de treball del nou responsable policial s'enfoca en tres aspectes. El primer d'ells és la visibilitat, "fer visible la Guàrdia Urbana en els punts més concorreguts de la ciutat" i per aconseguir-ho proposa, en segon lloc, "recuperar la policia de proximitat. Vull que la Guàrdia Urbana contacti amb el ciutadà, amb el comerciant, amb els veïns i s'amari d'aquelles problemàtiques i inquietuds que pugui tenir". El tercer aspecte destacat per al nou cap és la lluita "contra l'incivisme", tot i que argumenta que "Figueres té unes dades policials molt bones tot i que puguem tenir un pensament negatiu de molta gent sobre com està la ciutat. En base a les dades que coneixem, hi ha altres municipis pròxims en els quals els fets delictius són molt més accentuats". Aquest fet el va tractar, en el moment del seu comiat dels Mossos, amb la comissària de làrea de Girona, a la qual s'ha referit a l'hora d'afirmar que "de l'incivisme a la seguretat només hi ha un pas". Lupiáñez ha manifestat la seva voluntat del treball braç a braç de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra en aquesta missió.

L'alcalde Jordi Masquef amb el sosinspector Lluís Lupiañez.

L'alcalde Jordi Masquef amb el sosinspector Lluís Lupiañez. / Santi Coll

Mosso de carrera

El figuerenc Lluís Lupiáñez va iniciar la seva etapa professional el 1993 a l'Escola de Policia de Catalunya, actualment ISPC (Institut Seguretat Pública de Catalunya), el seu primer destí com a Agent dels Mossos d'Esquadra va ser el Centre Penitenciari de Figueres, al carrer nou, fins al desplegament del cos de MMEE a l'Alt Empordà. El primer servei conjunt que va fer amb la Guàrdia Urbana de Figueres, va ser la posada de la primera pedra de l'ABP AE Figueres dels Mossos d'Esquadra amb la visita aleshores del M.H. President Jordi Pujol.

Una vegada assumides les competències en seguretat ciutadana i a les noves dependències policials de l'ABP AE Figueres (Comissaria dels Mossos d'Esquadra), va opositar per una plaça d'OAC, inaugurant la unitat d'Oficina de denúncies de l'ABP AE Figueres. En aquella època a la Unitat d'Investigació, com a Cap hi havia el Caporal Josep Lluís Trapero acabat de nomenar Sergent.

Des de l'AOC (oficina de denúncies) es va promocionar com a Caporal, on l'actual Comissari Rafel Comas del cos de Mossos d'Esquadra el va incorporar a la Unitat d'Investigació. Des de l'àmbit d'investigació i durant vuit anys va treballar principalment en temes patrimonials finalitzant la darrera etapa a la Unitat Regional d'Investigació de Girona dos anys més, al Grup d'Homicidis.

L'any 2008 va tornar a l'àmbit de la seguretat ciutadana com a Cap de la Comissaria de L'Escala. En aquesta etapa ja com a Sotsinspector va compartir dependències amb la Policia Local de la localitat, comandada per l'Inspector Ramon Pérez. Va aconseguir establir uns nivells de coordinació i cooperació molt accentuats que en l'actualitat encara perduren.

El 2010, i gràcies a la bona feina feta a L'Escala, el Cap de l'ABP AE Roses va proposar al Sotsinspector fer un equip de treball amb ell i dos companys més per assumir el comandament de l'ABP AE Figueres. En aquesta nova etapa com a Sotscap i fins al dia d'avui ha estat il·lusionant i apassionant i sobretot compromesa amb els objectius locals, comarcals i corporatius per donar resposta a totes i cadascuna de les inquietuds dels nostres ciutadans.

El Sotsinspector Lupiáñez destaca que quan va iniciar-se professionalment cap al 94-95, l'època de l'Intendent Rojo i el Sotsinspector Agustí Vehí, comandaments aleshores de la Policia Local de Figueres, els seus referents professionals eren la Policia Local de Figueres, i ja aleshores desitjava com un dels objectius de la seva carrera professional poder arribar algun dia a ser el Cap de l'actual Guàrdia Urbana, de la seva ciutat, on ha nascut, crescut i a on viu actualment.