El govern de Figueres prepara el relleu del cap de la Guàrdia Urbana

L’Ajuntament mou fitxa davant la pròxima jubilació de l’inspector Josep Maria Riera

L’alcalde  Masquef al costat de l’inspector Riera. | EMPORDÀ

L’alcalde Masquef al costat de l’inspector Riera. | EMPORDÀ / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

L’equip de Govern de Figueres treballa des de fa setmanes per a iniciar el procés de substitució del cap de la Guàrdia Urbana, davant la pròxima jubilació de l’inspector Josep Maria Riera. Les gestions fetes fins ara per part del consistori han estat envoltades d’una certa discreció per afavorir aquest relleu. L’alcalde, Jordi Masquef, el va fer evident en el transcurs del darrer ple municipal, quan tocava debatre una moció presentada pel grup socialista sobre la conveniència de dotar els Mossos d’Esquadra d’atribucions de trànsit dins del nucli urbà. Va ser aleshores quan l’alcalde va demanar al portaveu Pere Casellas que el tema quedés aturat fins a l’arribada de la persona que s’hauria de fer càrrec de comandar la Guàrdia Urbana, per tal que no es trobés amb fets consumats en un tema d’aquesta envergadura.

Josep Maria Riera pertany al cos dels Mossos d’Esquadra i va fer-se càrrec de la Guàrdia Urbana de Figueres, en comissió de serveis, el juny de 2005, quan va passar a ocupar el càrrec de Francesc Rojo. En aquell moment, va caldre fer un canvi en la reglamentació de la policia local figuerenca, ja que tenia com a comandament a Rojo en qualitat d’intendent, un càrrec superior al d’inspector. Riera va fer tàndem durant anys amb el sotsinspector Agustí Vehí –mort el 2013–, el qual va ser substituït per Jordi Panella, sotsinspector dels Mossos d’Esquadra. Panella estarà al capdavant de la plantilla quan Riera deixi el càrrec fins que un inspector assumeixi el comandament de la Guàrdia Urbana.

Evolució de la plantilla policial

La plantilla de la Guàrdia Urbana de Figueres no ha evolucionat a la mateixa velocitat del creixement demogràfic d’una ciutat que ara té 47.088 habitants. Entre 2005 i 2023, aquesta ha estat la seva evolució. (Els darrers 6 anys ha registrat 21 jubilacions):

  • 2005: 55 efectius
  • 2018: 74 efectius
  • 2019: 71 efectius
  • 2020: 71 efectius
  • 2021: 70 efectius
  • 2022: 77 efectius
  • 2023: 77 efectius