Pagesos de la Catalunya del Nord s'uneixen al tall de l'Alt Empordà: «Som germans. Hem de cooperar enlloc de competir»

Una vintena d'agricultors se sumen a la convocatòria com un «primer pas» per unir forces per problemes «comuns»

Els pagesos empordanesos reclamen una reunió amb el conseller Mascort i amenacen amb «apujar el to» i allargar les protestes

La Revolta Pagesa no es pot apagar

L'arribada dels pagesos de la Catalunya Nord i Occitània.

L'arribada dels pagesos de la Catalunya Nord i Occitània. / ACN

Gemma Tubert / Gerard Vilà

Pagesos de la Catalunya del Nord i Occitània s'han unit aquest migdia al tall de l'AP-7 i l'N-II a Pontós en "solidaritat" amb els agricultors catalans per uns problemes "compartits". "És un primer pas que havíem de fer fa temps. Som germans, estem al costat i no podem continuar sense cooperar. Hem de fer cooperació enlloc de competició", ha dit un dels portaveus de la Confederació Pagesa, Eloi Grau. En aquest sentit, ha dit que també els afecta el canvi climàtic, la transició agroecològica i la burocràcia i que cal "fer taula rasa amb els tractats de lliure comerç i sortir de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)".

La vintena d'agricultors han arribat poc abans de les dotze del migdia des de diferents punts i tenen dinaran fideuada a peu d'autopista amb els congregats a la protesta gironina.

Joan Caball (Unió de Pagesos) amb els pagesos arribats de la Catalunya Nord.

Joan Caball (Unió de Pagesos) amb els pagesos arribats de la Catalunya Nord. / ACN

Durant l'acte, han llegit un manifest conjunt -que han anomenat 'Declaració de Pontós'- entre les tres organitzacions convocants -Unió de Pagesos, Revolta Pagesa i Confederació Pagesa- on han constatat la difícil situació que passa la pagesia europea pels baixos preus que es paguen, l'encariment de costos de producció, els efectes de la sequera, la càrrega burocràtica i els efectes de la nova PAC, entre d'altres.

Viure amb dignitat

Per això, han dit, que tenen la voluntat d'unir-se per reclamar solucions per aconseguí que la pagesia "pugui viure amb dignitat la seva professió". Entre les demandes compartides, hi ha el cessament "immediat" de les negociacions de tractat del lliure comerç i la sortida de l'agricultura i l'alimentació de les "actuals regles de l'OMC.

També exigeixen l'eliminació de la "competència deslleial", revisar la PAC i la directiva de les pràctiques "deslleials" a la cadena alimentaria que "collen el primer esgraó, la producció agrària" o la defensa de l'aigua com un bé públic, entre d'altres.

"Estem aquí perquè necessitem canvis. No podem continuar així molt de temps. Estem morint en benefici d'una industrialització de l'agricultura. Si volem menjar d'aquí a deu anys, hem de fer canvis", ha dit Grau durant l'atenció als mitjans de comunicació.

«Estem morint en benefici d'una industrialització de l'agricultura. Si volem menjar d'aquí a deu anys, hem de fer canvis»

Un cop acabats els parlaments, ha començat l'actuació de en solitari de Josep Maria Cantimplora, el cantant de Brahms.

Els pagesos gironins han comunicat que la protesta es mantindrà fins dijous però en les properes hores decidiran si s'allarga més dies. Els convocats estan pendents dels resultats dels contactes polítics que s'estan mantenint aquest dimecres.