Sequera

Iaeden alerta del perill de salinització de l'aqüífer del Fluvià-Muga si s'obren nous pous

L'entitat se suma a la preocupació i postura del sector agrari que demanar frenar la proposta del Cosorci de la Costa Brava

Pancartes dels pagesos.

Pancartes dels pagesos. / ACN

Empordà

Empordà

La Iaeden-Salvem l'Empordà se suma a la preocupació i l'oposició per les mesures anunciades per disposar de més aigua. En concret, consideren que l'obertura de nous pous a la part baixa de l'aqüífer Fluvià-Muga causaria "un perillós increment de la salinització en un aqüífer molt perjudicat". L'entitat coincideix amb el sector agrari, que s'ha mostrat preocupats i ha demanat aturar-ho.

El Consorci d’Aigües Costa Brava va informar que entre les mesures per la sequera hi ha la de recuperar antics pous de la part baixa de l’aqüífer Fluvià-Muga així com obrir-ne de nous.

El Sector Agrari de la Comunitat d’Usuaris de la plana litoral de la Muga van manifestar dilluns el perill que podria comportar. Iaeden remarca que "coincidim en la necessitat d’un canvi en la governança de l’aigua a la conca de la Muga" i que "la constitució de la Taula de la Muga (de la qual voldríem ser-ne membres) proposada per la pagesia ens sembla una eina adequada".

Des de l'entitat exposen que des de fa molts anys "diem que les Comissions de Desembassament de la Muga no són una estructura adequada de governança" i que reclamen "la constitució d’un Consell de Conca des d’on poder treballar amb una perspectiva molt més oberta, no només centrada en els cabals alliberats des de la presa Darnius-Boadella sinó que es vetlli pel conjunt de la conca de la Muga, ampliant l’àmbit de treball, de decisió i d’actors participants".

Alhora, constaten que coincideixen amb la pagesia i creuen que "per salvar una temporada turística d’estiu no es pot malmetre (encara més) aquest aqüífer" i que "és imprescindible canviar el model de país pel que fa a la gestió de l’aigua".

Les solucions creuen que han de ser a llarg termini i tenint en compte el context de canvi climàtic. Per aquest motiu, diuen "és imprescindible que l’ús de l’aigua estigui supeditat a la disponibilitat de la mateixa" sense que la demanda marqui el ritme d'explotació.

Apunten mesures diverses:

  • Aturar el model de creixement urbanístic i model turístic que té una elevada demanda d’aigua.
  • Revisar la planificació urbanística, especialment dels municipis de la costa (on hi ha casos com Llançà que el POUM és de l’any 2002), per actualitzar-los en el context d’emergència climàtica i anul·lar planificacions de segones residències i construccions turístiques que tenen un fort impacte en el territori i que no podem sostenir en l'àmbit de recursos hídrics.
  • Revisió “Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (PGDCFC)” aprovat recentment per l’ACA, per augmentar totes les accions de millora en l’eficiència del transport i ús de l’aigua. -ajudar a la pagesia de la comarca a millorar en l’eficiència de l’ús de l’aigua (transport i tècniques de reg) així com sobretot una transició cap a conreus amb menys necessitat hídrica i a la reducció de la cabana porcina.