MEDI AMBIENT

Roses refarà les platges erosionades pels temporals a l'espera de «desencallar» la construcció d'un espigó submergit

L'Ajuntament preveu reunir-se aviat amb l'Estat per tirar endavant aquest projecte, que posaria fi al desplaçament de la sorra cap al port esportiu

Com a solució provisional, abans de l'estiu es repararà la regressió de l'arena a les platges Nova i de la Punta

En alguns punts on s'actuarà, la platja ha desparegut totalment.

En alguns punts on s'actuarà, la platja ha desparegut totalment. / Josep López

Josep López Navarro

Josep López Navarro

L'Ajuntament de Roses treballa per desencallar la construcció d'un espigó submergit projectat a la platja de la Punta, una infraestructura que evitaria el desplaçament de la sorra produït pels temporals marítims i els corrents marins. L'obra està plantejada des de fa anys, però alguns entrebancs han obligat a ajornar-la. Ara, però, està previst reprendre les converses amb l'Estat, que és qui ha de donar llum verda. «D'aquí a poques setmanes tindrem reunions per mirar de desencallar el projecte», afirma Lluís Espada, regidor d'Infraestructures i Medi Ambient.

L'espigó submergit estaria col·locat de forma paral·lela al front marí, sortint de la meitat de l'actual espigó de la Riera Ginjolers i mirant cap al port marítim. «D'aquesta manera, s'aconseguiria frenar la intensitat de les onades en cas de temporal, evitant el desplaçament de la sorra de la platja, com passa actualment. Per tant, el problema quedaria, d'alguna manera, frenat», diu Espada.

A l'espera de la solució «definitiva», el consistori ha impulsat, novament, la reparació de la regressió de la sorra produïda per la dinàmica marina i els temporals marítims. El projecte, que té un pressupost de 113.968,09 euros, s'espera poder-lo tirar endavant abans de l'estiu, i planteja actuar a les platges Nova i de la Punta, que es troben força afectades. De fet, en alguns punts la sorra ha desaparegut totalment, com ara en el tram de l'aparcament del passeig marítim. Per això, «intervenir a la zona i refer el tros de platja és molt important, sobretot per reforçar la seguretat, ja que d'aquesta manera s'evitarà que quan hi hagi un temporal saltin les onades al pàrquing», assenyala Lluís Espada.

Sector on s'estendrà la sorra.

Sector on es regenerarà la platja. / Ajuntament de Roses

Per reparar les platges no s'aportarà sorra externa, sinó que s'utilitzarà l'arena moguda pels corrents marins i que s'ha anat acumulant a la zona del port esportiu. D'aquesta manera, amb una màquina de pala, s'escamparà i uniformitzarà de forma homogènia fins a aconseguir l'amplada desitjada.

Cal destacar que no és el primer cop que s'impulsa una actuació com aquesta; el darrer va ser el 2020.

Naturalitzar el front marí

En els darrers mesos, l'Ajuntament de Roses ha impulsat un projecte de naturalització del front marítim de la vila. La reparació de les platges, tot i que no s'engloba dins les propostes plantejades en aquesta iniciativa, segueix la mateixa línia. «Apostem per desurbanitzar la zona. Volem que la trama urbana no incideixi tant a la platja i que la gent pugui gaudir d'un espai natural. I perquè això sigui així, també necessitem que les platges estiguin ben cuidades i siguin espais segurs», apunta el regidor d'Infraestructures i Medi Ambient.

Cal recordar que en el marc de la naturalització de la zona, recentment s'han plantat 23 tamarius en el tram comprès entre les rieres Ginjolers i de la Cuana. Aquests arbres substitueixen les 15 palmeres que es van talar per motius de seguretat a l'octubre, i en un futur estaran envoltats d'un camí de sauló per on els vianants podran transitar. Alhora, per fer més amable l'espai, es preveu també col·locar elements ornamentals de fusta. El pressupost total d'aquest projecte és d'aproximadament 50.000 euros.