Roses naturalitza l’espai on s’han talat 15 palmeres per seguretat

L'Ajuntament, a banda de substituir-les per 23 tamarius, fa treballs a l'entorn per revitalitzar-lo

El consistori ha salvat i traslladat dues palmeres de l’illa de la platja nova a l’illa de la platja de Perola

El regidor Lluís Espadal amb el director tècnic de Rosersa, a la zona de la platja de la Perola, que l’Ajuntament vol naturalitzar. | ARTURO LÓPEZ

El regidor Lluís Espadal amb el director tècnic de Rosersa, a la zona de la platja de la Perola, que l’Ajuntament vol naturalitzar. | ARTURO LÓPEZ / sònia fuentes. ROSES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Després que fa uns mesos l’Ajuntament de Roses optés per talar quinze palmeres a l’avinguda de Rhode, des de la riera Ginjolers fins a la riera de la Cuana, com a mesura preventiva per mitigar el risc de caiguda, el consistori duu a terme ara un projecte per revitalitzar aquest espai. Els treballs no només preveuen la substitució d’aquestes 15 palmeres per 23 tamarius, sinó també la naturalització de l’entorn, amb l’objectiu de revifar-lo i proporcionar una alternativa més segura i al mateix temps agradable.

Pel que fa al projecte de naturalització a l’espai on es van talar les palmeres, la gent podrà passar per la vorera o pel camí de sauló que es convertirà en un pas alternatiu. Els treballs també busquen expandir aquest altre espai per fer-lo més natural. El regidor d’Infraestructures i Serveis, Lluís Espada, detalla que «el fet de treure les palmeres permet esponjar la zona i fer dos camins, creant un camí de sauló a banda del camí de la vorera que es fa més ampla». Es tracta d’uns treballs que tindran un parell de mesos de durada i «pensem que la població ho valorarà molt satisfactòriament». L’aparença de l’espai serà més agradable i aprofitant les obres introduirem una sèrie d’elements de fusta, entre altres materials. El pressupost de les obres seran aproximadament d’uns 50.000 euros. «La platja de la Perola és cada cop un espai més agradable perquè ha anat creixent la platja. Allà hi ha uns jocs infantils, però farem també una actuació per donar-li un aire natural», constata Espada.

Ara al passeig interior de la platja de la Perola, s’estan creant nous esforços per fer efectiva la replantació dels tamarius africans, uns arbres autòctons coneguts per la seva resistència a la salinitat marina. Pel que fa a les palmeres retirades i afectades de l’escarabat morrut, es va prendre la decisió de no reaprofitar-les, atès el risc de ser afectades de nou.

La decisió de substituir progressivament les palmeres al passeig Marítim va ser presa fa més d’un any, concretament el 18 d’agost de 2022, després d’un episodi de pluja i vent que va causar diversos danys, incloent-hi la caiguda de dues palmeres amb conseqüències en vehicles, i fins i tot ferides a una persona en un incident anterior. «La decisió apunta la prioritat de la seguretat i el benestar dels ciutadans», remarca el regidor.

En una illa de la platja,  dues palmeres a punt de caure al mar. | EMPORDÀ

En una illa de la platja, dues palmeres a punt de caure al mar. | EMPORDÀ / sònia fuentes. ROSES

Trasllat de dues palmeres

Per altra banda, feia setmanes que els veïns havien advertit que, a l’illa de la platja nova, dues de les tres palmeres plantades a la zona estaven a punt de ser arrossegades pel mar, sobretot en cas que es produís una nova llevantada. L’objectiu de l’Ajuntament és mantenir la seguretat davant el risc de caiguda, per això va decidir traslladar aquestes dues palmeres a l’illa de la platja de la Perola. Aquesta acció, segons Espada, es considera crucial, ja que ha permès en aquesta ocasió «salvar les dues palmeres». El regidor assenyala que «les hem replantat en aquesta illa de palmeres a prop de la riera de la Cuana, on ja n’hi havia unes quantes».

La iniciativa posa de manifest la política de conservació que segueix l’Ajuntament «perquè quan cal talar una palmera per temes de seguretat la talem i quan cal replantar-la, la replantem». Els arbres contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic, i els ajuden a baixar les temperatures de la ciutat, segons remarca el regidor. «De fet, a l’estiu, aquest espai proper a la platja de la Perola es converteix en refugi climàtic», conclou.