Les palmeres del passeig marítim de Roses es començaran a retirar a l’octubre

Se substituiran per tamarius les quinze que hi ha entre la riera Ginjolers i la de la Cuana

Fa un any, un l’esclafit va fer caure dues palmeres

Tram del passeig marítim on se substituiran quinze palmeres per tamarius africans.

Tram del passeig marítim on se substituiran quinze palmeres per tamarius africans. / ARTURO LÓPEZ

Josep López Navarro

Josep López Navarro

L’Ajuntament de Roses iniciarà aquest mes d’octubre la retirada de les quinze palmeres que hi ha en el tram del passeig marítim comprès entre la riera Ginjolers i la riera de la Cuana. En el seu lloc, es plantaran tamarius africans, uns arbres resistents i que suporten la salinitat.

Una de les palmeres que va caure sobre un vehicle el 17 d’agost de 2022. | AJUNTAMENT DE ROSES

Una de les palmeres que va caure sobre un vehicle el 17 d’agost de 2022. | AJUNTAMENT DE ROSES / JOSEP LÓPEZ. ROSES

La decisió de substituir, de forma gradual, les palmeres de passeig marítim es va prendre ara fa un mica més d’un any, el 18 d’agost de 2022, l’endemà que Roses fos l’escenari d’un intens episodi de pluja i vent. Un esclafit va provocar diversos danys materials, un dels quals va ser la caiguda de dues palmeres que van ocasionar desperfectes a vehicles, un d’ells amb ocupants que, sortosament, no van resultar ferits. A més, quatre anys abans, l’1 d’octubre de 2018, un incident similar va causar ferides greus a una transeünt. Fruit de tot això, el govern municipal va decidir plantejar aquesta actuació amb l’objectiu «d’evitar futurs riscos i garantir la seguretat de persones i béns». Per fer-ho, es va encarregar un estudi de prioritats a l’empresa de serveis municipals ROSERSA.

Segons el consistori, a l’hora de decidir quines palmeres s’havien de substituir primer, s’han tingut en compte aquelles que poden tenir més riscos i causar danys. «A Roses, n’hi ha de tres tipus: les canariensis, les dactyliferes i les washingtonianes. Les quinze que es trauran a l’octubre són de la primera espècie, i són les més afectades», explica Lluís Espada, regidor de l’àrea de Medi Ambient. «De fet, una d’elles ja ha estat retirada, perquè la copa estava podrida», afegeix.

En aquesta línia, l’estat de sequera actual ha causat estrès hídric a les palmeres del passeig marítim de Roses. «Les fibres internes estan molt tensades, ja que no tenen el nivell d’humitat adequat. Això fa que tinguin menys moviment, que siguin més rígides, i que, per tant, siguin susceptibles de partir-se i caure», diu Espada. Per tot això, les que es retiraran no es reaprofitaran, sinó que seran talades i traslladades a contenidors de residus vegetals.

Quan es reemplacin les palmeres del passeig rosinc, també s’aprofitarà per eixamplar les voreres de la zona, ja que els escocells on fins ara estaven plantades, s’eliminaran. Els tamarius s’emplaçaran en el passeig de sauló que hi ha entre la platja i la carretera.

L’actuació té un cost total de 19.043, 55 euros, i es farà a l’octubre perquè no coincideixi amb l’època turística.

Prop de 360 palmeres

El projecte redactat per ROSERSA marca les fases i ordre d’actuacions fins a finalitzar la substitució. Ara bé, seran unes tasques que s’executaran a llarg termini, i és que a Roses hi ha un total de 359 palmeres. «N’hi ha 30 de canariensis, 149 de dactyliferes i 180 de washingtonianes. La voluntat és anar-les revisant i controlant totes, i si veiem que alguna pot suposar un risc, estudiarem i valorarem què fer amb ella», assenyala el regidor de l’àrea de Medi Ambient

Val a dir que les que se substituiran són les palmeres més properes a la zona on van caure les dues que l’agost passat van ocasionar danys a vehicles: el pàrquing de l’avinguda de Rhode.