Roses comença a retirar les 15 palmeres malmeses de l'avinguda de Rhode per evitar que caiguin

És una mesura que es duu a terme per millorar la seguretat dels vianants i dels vehicles, ja que tenen "problemes fitosanitaris" i tenen un estat de salut dèbil

L'agost de l'any passat, un fort l’esclafit va fer caure dues palmeres d'aquesta zona

En el seu lloc, es plantaran 23 tamarius africans, uns arbres resistents i que suporten la salinitat

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Roses ha començat a retirar les quinze palmeres que hi ha en el tram comprès entre la riera Ginjolers i la riera de la Cuana de l'avinguda de Rhode. Una mesura que es duu a terme per millorar la seguretat dels vianants i dels vehicles de la zona, i és que aquestes es troben malmeses, ja que tenen "problemes fitosanitaris". A més, estan ubicades enfront de mar i, per tant, estan exposades a les inclemències del temps. En el seu lloc, es plantaran 23 tamarius africans, uns arbres autòctons, resistents i que suporten la salinitat.

Segons el consistori, a l'hora de decidir quines palmeres s'havien de substituir primer, s'han tingut en compte aquelles que poden causar més riscos i causar danys. A Roses, n'hi ha de tres tipus: les dactyliferes, les canariensis i les washingtonias. Les quinze que es treuen ara són de la primera espècie, i són les més afectades. En aquest sentit, ja el 2015 es va detectar que havien patit atacs de l'escarabat morrut roig, i tot i que es van aplicar tractaments fitosanitaris, cada cop estaven més perjudicades. De fet, cal recordar que durant l'intens episodi de pluja i vent del 17 d'agost de 2022, van caure dues palmeres de la zona. A més, quatre anys abans, l'1 d'octubre de 2018, un incident similar va causar ferides greus a una transeünt. A tot això se suma que l'estat de sequera actual els ha causat estrès hídric. Per aquests motius, el govern municipal va decidir, ara fa més d'un any, plantejar aquesta actuació amb l'objectiu "d'evitar futurs riscos i garantir la seguretat de persones i béns".

Una acció necessària

Des de l'Ajuntament es considera que aquesta acció era necessària, i és que les palmeres existents són molt altes (en alguns casos superen els 10 metres d'alçada) i tenen unes capçades molt voluminoses i pesants. "En cas de caiguda suposen un risc extrem per a vianants i vehicles. A més, la presència del morrut, una plaga que encara està molt present i que en aquest tipus de palmera afecta tant les capçades com al tronc, augmenta el perill de caiguda", explica el regidor d'Infraestructures i Serveis, Lluís Espada. Val a dir que les palmeres que es retiraran no es reaprofitaran, sinó que seran talades i traslladades a contenidors de residus vegetals.

Durant l'actuació també s'aprofitarà per eixamplar les voreres de la zona, ja que els escocells on fins ara estaven plantades, s'eliminaran. Els tamarius s'emplaçaran en el passeig de sauló que hi ha entre la platja i la carretera.

L'actuació té un cost total de 10.188 euros, i es fa a l'octubre perquè no coincideixi amb l'època turística. Els treballs són executats per l'empresa de serveis municipals ROSERSA, qui ja es va encarregar de redactar un estudi valoratiu de quines palmeres s'havien de retirar primer.

Prop de 360 palmeres

El projecte redactat per ROSERSA marca les fases i ordre d'actuacions fins a finalitzar la substitució. Ara bé, seran unes tasques que s'executaran a llarg termini, i és que a Roses hi ha un total de 359 palmeres. "N'hi ha 30 de canariensis, 149 de dactyliferes i 180 de washingtonias. La voluntat és anar-les revisant i controlant totes, i si veiem que alguna pot suposar un risc, estudiarem i valorarem què fer amb ella", assenyalava Espada fa un temps a l'EMPORDÀ.