Bateria de mesures a la Jonquera per frenar el parc eòlic Galatea

L'alcaldessa, Míriam Lanero, diu que "rebutja contundement aquest projecte" perquè "és totalment incompatible amb la preservació del nostre entorn natural i el futur de la nostra via"

S'han presentat dos recursos, s'han suspès les llicències i s'han contractat geòlegs i ambientòlegs

Espai natural afectat pel parc eòlic.

Espai natural afectat pel parc eòlic. / ARTEMI BELLÉS

Carme Vilà

L'Ajuntament de la Jonquera es manté ferm en l'oposició al parc eòlic Galatea i continua avançant amb una bateria de mesures per frenar-lo. L'alcaldessa, Miriam Lanero, assegura que no es faran enrere i que hi estan en contra des del primer dia perquè "és totalment incompatible amb la preservació del nostre entorn natural i el futur de la nostra vila".

L'Ajuntament va presentar un recurs d'alçada que la Generalitat no va respondre. S'ha presentat un recurs contenciós, tal com publicar Diari de Girona, del mateix grup editorial que l'EMPORDÀ, després d'aprovar-ho per ple. També s'han suspès les llicències per a la implantació d'aquest tipus d'infraestructures; s'han contractat geòlegs, ambientòlegs i altres professionals per avaluar l'impacte del projecte; s'ha aprovat un Pla Especial Urbanístic que regula les condicions per instal·lar parcs eòlics en terreny no urbanitzable; i s'ha aconseguit de la mà d'altres municipis, que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà declari la zona megalítica com a Bé Cultura d'Interès Local.

Des de l'Ajuntament, asseguren existeix el compromís de "dur a terme totes les accions que estiguin a les mans de la corporació per tal d'evitar l'execució del parc eòlic Galatea".

El consistori té intenció de seguir oposant-se "amb fermesa i contundència al projecte", juntament amb la resta dels municipis afectats.

L'Ajuntament no va rebre cap resposta al primer recurs, i en aplicació del silenci administratiu, la no resposta significa que el recurs ha quedat desestimat. És per això que ha decidit interposar-ne un altre, en aquest cas un recurs contenciós administratiu. 

Impacte negatiu al territori

"Estem explorant totes les opcions de protecció disponibles, amb l'esperança d'evitar la degradació irreversible del nostre territori", diu l'alcaldessa. Consideren que suposaria un gran impacte negatiu sobre el territori, segons els diversos informes de geòlegs i ambientòlegs dels quals disposen.

Tal com manifestava a Diari de Girona després d'aprovar el recurs per ple, segons Lanero, "és mediambientalment insostenible".

El parc eòlic Galatea afecta la Jonquera i els municipis de Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant, amb 48,94 MW i nou aerogeneradors. La Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya, va concedir l’autorització prèvia al parc eòlic Galatea l’agost passat. Gran part dels ajuntaments afectats han presentat al·legacions contra el projecte.

La companyia va avançant en els tràmits, l'ha presentat públicament i ha obert un sistema perquè els residents al territori puguin invertir en el projecte a canvi de rebre uns beneficis.

Inversió del territori

Persones, entitats i institucions de la comarca podran invertir entre un mínim de 500 euros i màxim de 25.000 euros.

Amb la mesura compleixen amb el decret català del 2021 sobre implantació de les energies renovables. Concreta que s'ha d'oferir fins a un 20% del finançament dels projectes als municipis on se situïn les instal·lacions eòliques.

El període d'inversió és de 10 anys i tindrà una rendibilitat fica del 5,5% als més propers al parc, i el 4,5% per a la resta de la comarca.

Des de la companyia han defensat la cura en el projecte, les mesures de protecció del medi i la disposició de tots els informes necessaris.

Des de la conselleria d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, també va manifestar públicament que "no farem res que malmeti el territori" i que «si s'ha aprovat és que es pot instal·lar».