La Jonquera augmenta el pressupost i farà una forta despesa per frenar el parc eòlic

L'alcaldessa defensa que és "insostenible", que s'ha de protegir l'entorn natural i que aniran fins al final

Els comptes generals ascendeixen a 7,8 milions, un 11% més que l'any passat

Fotomuntatge del parc eòlic Galatea de la Jonquera.

Fotomuntatge del parc eòlic Galatea de la Jonquera. / Endesa

Carme Vilà

L'Ajuntament de la Jonquera ha aprovat un pressupost de 7.822.580 euros, un 11% més que el del 2023. La despesa més gran, 1.765.000 euros es destina al medi ambient. Les partides per a la protecció de fauna, les franges contra incendis o les ajudes a les ADF de l'Albera, són algunes de les despeses, però també es preveu un elevat cost per continuar el litigi per frenar el parc eòlic Galatea. La Generalitat li ha donat el vistiplau, però l'Ajuntament encapçalat per Miriam Lanero anirà fins al final per intentar aturar-lo. El pressupost es va aprovar en el ple del dijous 28 de desembre amb els vots de Junts per la Jonquera, l'abstenció de Tots per la Jonquera Coalició (PSC) i els vots en contra d'ERC.

L'alcaldessa, Miriam Lanero, destaca que «dediquem bona part del pressupost al manteniment de l'entorn natural i a la cura del medi ambient i als seus recursos». Però posa de manifest l'elevat cost que tindrà el litigi per aturar el parc eòlic Galatea. «Des del principi defensem que és un projecte insostenible mediambientalment i actuarem en conseqüència», diu l'alcaldessa que és conscient que «durant el 2024 haurem de seguir litigant i ens costarà molts diners la defensa jurídica». L'Ajuntament també té clar que cal «potenciar i protegir el què tenim» amb relació als recursos naturals i el medi ambient.

Des del principi defensem que és un projecte insostenible mediambientalment i actuarem en conseqüència; durant el 2024 haurem de seguir litigant i ens costarà molts diners la defensa jurídica

Míriam Lanero

— Alcaldessa de la Jonquera

Les despeses seran per: taxes abocador, recollida d'escombraries, neteja viària, depuradora, nau de recollida de residus, manteniment de franges contra incendis, espais verds, recollida d'animals (amb una partida de 3000 euros), control de plagues, subvenció ADFs l'Albera, protecció civil i protecció de la fauna.

El pressupost en general ve marcat per un increment de l'IPC que suposa un increment generalitzat de les despeses i serveis. El regidor d'Hisenda, Rafael Medinilla, explica que «tot i que han augmentat molt els preus de la majoria dels serveis que requereix l'Ajuntament, no volem desatendre l'atenció a les persones, que és una de les prioritats de l'Ajuntament. Per això, no només mantenim les subvencions i ajudes, sinó que n'incorporem de noves a l'exercici".

Augmenten les despeses corrents en béns i serveis, en més de 450.000 euros. En aquest apartat, destaquen grans partides dedicades a la gestió municipal, com són el pagament dels subministraments bàsics (electricitat, aigua i combustibles), així com el nou contracte de recollida, gestió de residus i neteja viària, que encamina La Jonquera cap als objectius de reciclatge la Unió Europea i afronta l'augment del cost del tractament dels residus en un 29% respecte del 2017.

Subvencions a entitats

En l'àmbit social creix la despesa en educació, amb la incorporació d'una nova ajuda per l'AFA de la Llar d'Infants, l'increment a l'AFA de l'Escola Josep Peñuelas del Río, així com les ajudes a famílies i institucions sense ànim de lucre en prop 30.000 euros en total, com per exemple, en l'organització festival musical Potenziafest. L'exercici de l'any vinent també posa el focus en el teixit esportiu, augmentant les subvencions per a clubs i entitats esportives, les quals ascendiran a 45.000 euros pel següent exercici.

Pel que fa als ingressos, creix la recaptació en les transferències corrents, en referència a l'augment de les rebudes de l'Estat, la Generalitat i la Diputació de Girona.