Palau-saverdera recorre la multa de 18.877 euros de l'ACA per l'excés de consum d'aigua

L'alcalde, Miquel Serra, remarca que els no empadronats i determinades indústries eleven el consum

L'aqüífer del Fluvià-Muga, del que s'abasteixen, i el pantà de Darnius, al 12,9% de la seva capacitat estan en situació d'emergència.

Les restriccions d'aigua són de 200 litres per habitant i dia.

Les restriccions d'aigua són de 200 litres per habitant i dia. / Mireia Arso

Carme Vilà

L'Ajuntament de Palau-saverdera ha recorregut la multa de 18.877 euros que els ha imposat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) pel consum excessiu d'aigua diari. L'ens creu que el del mes de setembre va ser de 333,98 per habitant i dia, quan està restringit a 200. El consistori sosté que les persones no empadronades i determinades indústries fan pujar el consum i que s'hauria de considerar una població d'uns 2100 habitants, en comptes dels 1600 actuals.

L'alcalde, Miquel Serra, va fer aquestes declaracions en una entrevista a Empordà Televisió. "Tenim molta gent no empadronada", va dir, i "indústries com el geriàtric on hi ha molta més gent" i això, considera "hauria de revertir en la nostra assignació que hauria de passar de 1600 a 2100".

El municipi encara excedeix els límits. Han pres mesures com donar ajudes per instal·lar elements que ajudin a regular el consum d'aigua; cartes personalitzades als grans consumidors; i la modificació de l'ordenança per poder imposar sancions.

D'altra banda, Serra es mostra preocupat per l'impacte que pot tenir la situació en una població com Palau-saverdera. "Hem d'entendre que en municipis de 1500 habitants, la nostra capacitat per revertir una situació no és d'avui per demà".

Palau-Saverdera no va ser el municipi de l'aqüífer Fluvià Muga que més va gastar el mes de setembre. En concret, Peralada amb 505, Pedret i Marzà amb 492 i Vilamacolum amb 452 litres per persona i dia van estar per sobre.

Palau-saverdera va informar per primer cop que excedia els consums d'aigua el mes de febrer, tal com va avançar Diari de Girona, del mateix grup editorial que l'EMPORDÀ. Llavors ja va advertir als veïns de la situació. En aquell moment el consum diari se situava en 275,54 litres per persona al dia quan el límit estava en 230.

L'ACA va imposar sancions a altres poblacions com Begur, amb 52.000 euros o Caldes de Malavella.

El pantà al 12,9%

La pitjor situació per la sequera es dona al nord de les comarques gironines, segons la informació sobre la sequera de l'ACA. L'aqüífer del Fluvià-Muga, del que es nodreix Palau, i l'embassament del qual s'abasteixen bona part de les poblacions de l'Alt Empordà estan en situació d'emergència. Aquest darrer se situa al 12,9% de la seva capacitat. Fa cinc anys estava al 35% per aquestes dates.