Protestes contra els macro parcs renovables a l'Empordà

La mobilització serà simultània dimecres de les dotze a les dues del migdia a Sant Climent Sescebes i l'Escala

Un parc eòlic, en una imatge d'arxiu.

Un parc eòlic, en una imatge d'arxiu. / ACN

Emporda.info

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, la IAEDEN-Salvem l’Empordà, ALLIMO i el Fòrum l’Escala-Empúries, en coordinació amb la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa, han convocat protestes a Sant Climent Sescebes i l'Escala, de forma simultània, contra la construcció de macro parcs de renovables arreu de l'Empordà.

La mobilització serà de les dotze a les dues del migdia. Els assistents portaran pancartes i faran talls intermitents a la via.

Els convocants han manifestat que l'acció es portarà a terme per "denunciar la vulneració dels drets de la ciutadania que comporta l’actual model de transició energètica basat a facilitar la construcció de macro parcs de renovables arreu del territori de l’Empordà amb impactes greus i irreversibles en la biodiversitat, el paisatge i el sistema socioeconòmic. Consideren que es tracta de macroprojectes orientats fonamentalment a enriquir a les multinacionals energètiques autoritzant la seva instal·lació en els punts que permeten maximitzar els beneficis empresarials en detriment dels drets de la ciutadania.

Renovables sostenibles

Amb les concentracions, coordinades amb una mobilització a tot Catalunya, també es vol exigir als Governs que impulsin una implementació de renovables sostenible, que no suposi la destrucció de la biodiversitat i recursos naturals de l’Empordà. Es demana apostar per un model de transició energètica que prioritzi les instal·lacions d'autoconsum a les llars i a les empreses, que promogui les comunitats energètiques, els projectes públics i les iniciatives locals amb participació ciutadana i que prioritzi la instal·lació de grans projectes de renovables en espais antropitzats (xarxa viària, línies ferroviàries, o polígons industrials) i en els sòls degradats (pedreres en desús, abocadors, o espais periurbans en estat d’abandonament).

Les concentracions es duran a terme simultàniament, de les 12 h a les 14 h, a la rotonda de l’entrada nord de l’Escala (GI-623, al costat de l’oficina de Turisme); i a Sant Climent Sescebes, a la cruïlla de Mas Ullastre (cruïlla GI-602 amb GIV-6027, davant la base militar).

Els manifestants portaran pancartes i es faran talls intermitents de la circulació rodada per tal de repartir fulls informatius amb les reivindicacions als conductors i acompanyants.