OPINIÓ

Energia eòlica a l’Empordà: un debat pendent

"Cal defugir de les grans frases que donin titulars i pensar en els costos/beneficis d’implantar l’energia eòlica a la comarca"

Recreació d'un parc eòlic marí.

Recreació d'un parc eòlic marí.

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

El govern alemany acaba d’anunciar que sortirà al rescat de Siemens Energy mobilitzant 15.000 milions d’euros. L’objectiu de Berlín és evitar que la companyia entri en una situació financera molt complicada arrossegada pels problemes de la seva filial espanyola, Siemens Gamesa, dedicada a la fabricació de turbines eòliques. La crisi de Gamesa, igual que la del gegant danès Orsted, que ha perdut gairebé 3.000 milions d’euros en els nou primers mesos del 2023, són una mostra dels obstacles que es va trobant l’energia eòlica en el seu camí per (intentar) substituir els combustibles fòssils. Arreu del món, i a l’Empordà, on l’empresa que havia de fer un parc eòlic prop de Cantallops amb set aerogeneradors s’ha fet enrere.

En canvi, dos parcs molt més grans que el de Cantallops – un terrestre, el Galatea que promou Endesa a l’Albera, i un marí, al golf de Roses amb el suport incondicional dels polítics de Barcelona i Madrid – continuen endavant sense que molts ciutadans hàgim resolt els nostres dubtes. Si un escolta científics reconeguts com, per exemple, Josep Lloret o Antonio Turiel, veu clar que a tocar el cap de Creus no s’hi haurien de col·locar molins de grans dimensions. Però, si la mateixa persona llegeix els arguments d’acadèmics amb una indiscutible trajectòria ecologista, com per exemple el geògraf de la UdG Sergi Nuss, entén, de manera igual de clara, que cal accelerar el procés d’implantació de les fonts d’energia renovables.

Qui té raó? Segurament, tots en tenen una mica. I cap té la veritat absoluta. Tenim pendent un debat seriós sobre l’energia eòlica a l’Alt Empordà. Amb arguments científics, però també econòmics i socials. Cal defugir de les grans frases que donin titulars i pensar en els costos/beneficis d’implantar l’energia eòlica a la comarca. Un debat ciutadà on tothom, sense exclusions, ha de tenir veu.