CRÒNICA

La Nit del Comerç reconeix l’esforç d’establiments i empresaris a Figueres

L’auditori de Caputxins s’omple de públic en la recuperació de la festa anual d’aquest sector econòmic clau de la ciutat, organitzada per Comerç Figueres i l’EMPORDÀ amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de la Cambra i el Consell

Figueres ha recuperat la Nit del Comerç i ha premiat els establiments de la ciutat.

Figueres ha recuperat la Nit del Comerç i ha premiat els establiments de la ciutat. / Josep Ribas

Santi Coll

Santi Coll

L’auditori de Caputxins de Figueres va tornar a mostrar, el dijous 23 de novembre al vespre, que entre les seves parets hi continua ressonant la història viva de la ciutat. Només així s’explica que els llargs aplaudiments que s’hi van escoltar anessin una mica més enllà de la cortesia habitual en una cerimònia pública. I és que l’antic convent del rec Arnau va acollir la recuperació de la Nit del Comerç, organitzada per l’associació d’aquest gremi conjuntament amb l'EMPORDÀ i el suport de l’Ajuntament. També hi van estar implicats, com a col·laboradors, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Cambra de Comerç de Girona i la Generalitat.

En un acte conduït pel periodista Carles Pujol, es van lliurar nou reconeixements a establiments que entre tots sumaven 746 anys d’antiguitat amb el plat fort de nou premis específics i sectoritzats.

L’acte va començar amb una instructiva xerrada oferta pel consultor i formador d’equips David Cuadrado, el qual va animar els assistents a persistir «en el risc de ser innovador» i defensar «les propostes de valor» dels seus negocis.

L’alcalde Jordi Masquef es va dirigir als assistents amb una clara reivindicació «del comerç de proximitat», del qual Figueres té un clar lideratge a Catalunya «sent la ciutat amb més metres quadrats comercials per habitant», una realitat que es quantifica en 16,84 m2 per cada mil habitants. Masquef reconeix que ara toca viure «moments complicats» amb diversos reptes per a la ciutat i el seu principal sector econòmic, entre els quals hi ha «l’amenaça de l’obertura d’un gran centre comercial proper», referint-se a l’ampliació del Gran Jonquera. L’alcalde va esperonar els presents que omplien la sala a complir «l’objectiu de fer de Figueres una experiència total. Fer una ciutat millor depèn de la contribució de cadascú de nosaltres», va afegir, sense evitar referir-se a l’obligació que té l’Ajuntament «de fer una ciutat més amable» amb serveis, aparcaments i seguretat.

El lliurament de guardons va comptar amb la participació amb els representants de les entitats organitzadores i de les administracions col·laboradores. Primer es van repartir els diplomes de reconeixement als establiments que han complert aniversaris rodons, com han estat Dalicatessen, Celia Vela i Cafè la Cubana (25 anys); Restaurant Shag-Haï i Drogueria Calvó (50 anys); casals Promise (100 anys), Joieria Ferrer (110) i Perfumeria Marcó (150). També hi ha hagut un reconeixement especial al Comerç degà de Figueres, Teixits Matas, que ja suma 211 anys de servei comercial des del carrer Besalú.

Pel que fa als premis, n’hi ha hagut cinc, quatre dels quals han estat per a establiments oberts i en ple funcionament i, el cinquè, com a reconeixement explícit a la contribució a la promoció i coneixement del comerç de la ciutat, que ha correspost a l’empresari de restauració i lleure Agustí Planas, fundador del Charly i el Dinàmic i impulsor de les primeres agrupacions comercials de la ciutat. Els premis d’aquesta festa han estat per a la carnisseria Serraplà del Juncària ParcBosc (Premi al comerç de barri), la parada de fruita i verdura de Lídia Guil (Premi mercats); Can Rosa (Premi al comerç emblemàtic) i Rambla 29 (Premi al comerç de l’any).

«Continuar fent bullir l’olla»

Per a Frederic Carbó, president de Comerç Figueres, «aquesta festa ha estat molt útil per a seguir fent bullir l’olla per mostrar que som un sector molt actiu i molt viu. És una iniciativa molt bona, amb l’acompanyament del Setmanari de l’Alt Empordà i l’Ajuntament, de la qual els comerciants n’estem molt orgullosos», Carbó destaca el paper dels establiments reconeguts i premiats «pel valor que té que aquests comerços tan antics continuïn obrint les portes cada dia amb moltes ganes de continuar empenyent el comerç i la ciutat».

El regidor d’aquesta àrea, l’economista Manel Rodríguez Plana, va més enllà en afirmar que «la Nit del Comerç ha tornat a evidenciar que Figueres té un potencial molt important. La recuperació d’aquesta festa ha estat una molt bona iniciativa perquè ens ajuda a valorar més i millor establiments i persones que fan ciutat». El conseller comarcal Joan Cano, per la seva part, considera que «la recuperació d’aquesta Nit del Comerç és una gran notícia, no només per a Figueres, sinó també per a tota la comarca pel que suposa de referent a l’Alt Empordà. El comerç de proximitat és un teixit bàsic que entre tots hem de protegir i impulsar a tots els municipis». La festa va acabar amb un ressopó amb productes de Serraplà i *lavinyeta.