La Nit del Comerç distingeix 14 establiments de referència a Figueres

Aquesta és una iniciativa impulsada per Comerç Figueres Associació i EMPORDÀ, amb el suport de l’Ajuntament de Figueres

Els guardons entregats durant la gala.

Els guardons entregats durant la gala. / Josep Ribas

Santi Coll

Santi Coll

Figueres ha recuperat la Nit del Comerç en una gala celebrada el dijous 30 de novembre a l'Auditori dels Caputxins. Aquesta és una iniciativa impulsada per Comerç Figueres Associació i el Setmanari de l’Alt Empordà, amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, i té per objectiu guardonar els establiments que dinamitzen els espais comercials dins la trama urbana i aporten solucions de conveniència als clients.

En aquest sentit, la Nit del Comerç ha distingit cinc establiments de referència a Figueres.

Rambla 29 rep el premi Comerç de l’Any com a exemple d’evolució i innovació

Rambla 29 ha rebut el premi al Comerç de l’Any de Comerç Figueres i l’EMPORDÀ. L’establiment, dirigit per Bel Buchaca i Carles Illa, ha estat considerat un exemple d’evolució i innovació al llarg dels anys, oferint productes d’alta qualitat i de primera marques en un establiment que s’ha anat adaptant als temps. Els seus orígens cal buscarlos cap a l’any 1940 quan Tià i Conxita van adquirir l’antic Café Parisienne per a reconvertir-lo en el Cafè Rambla. El local es va reconvertir en Souvenirs Rambla durant el boom turístic dels seixanta. L’arribada de la Bel el 1971, al costat d’en Carles, va generar el gir definitiu de la botiga.

Bel Buchaca i Carles Illa recollint el premi.

Bel Buchaca i Carles Illa recollint el premi. / Josep Ribas

La parada familiar de Lídia Guil forma part d’un mercat actiu i de referència

Els tres dies de mercat setmanal de fruites, verdures i queviures són la punta de llança de la capitalitat comarcal de Figueres. La Nit del Comerç ha guardonat la parada de Lídia Guil, ubicada a la plaça de Catalunya, amb el premi Mercats de Figueres. Ella i Llàtzer Merino Guil van rebre l’estatueta de la Tramuntana de mans de l’alcalde, Jordi Masquef, i la regidora de Fires, Pilar Sánchez. La parada familiar procedeix de l’empenta del seu avi, que va començar a fer de marxant el 1950 i que va continuar el pare. «Vaig néixer el 1965 un dimarts, dia de mercat a Figueres. Per a mi, el meu pare ha sigut un referent per la seva trajectòria i perquè en aquells anys la feina de vendre fruita al mercat era molt sacrificada», explica.

Lídia Guil i Llàtzer Merino rebent el guardó.

Lídia Guil i Llàtzer Merino rebent el guardó. / Josep Ribas

Serraplà mostra la fidelitat i servei d’un establiment al barri Juncària Parc Bosc

El comerç de proximitat té la seva màxima expressió en les botigues de barri. La Nit del Comerç ha distingit enguany l’establiment Serraplà del Juncària Parc Bosc de Figueres, una botiga nascuda de l’empenta de Pere Serra i Cati Pla, impulsors d’una empresa familiar que té altres establiments a la ciutat i a la comarca. Quaranta-cinc anys després de l’inici d’aquesta aventura, Serraplà es distingeix per saber portar al consumidor productes garantits, però mantenen en el Juncària Parc Bosc l’obrador principal que nodreix les seves botigues. Amb un equip rejovenit, Serraplà ofereix una de les propostes més il·lusionants i interessants de la comarca quant a carns, cuinats i elaborats i amb un fort compromís amb la sostenibilitat.

L'equip de Serraplà amb Jordi Masquef i Joan Cano.

L'equip de Serraplà amb Jordi Masquef i Joan Cano. / Josep Ribas

Guardó emblemàtic a Can Rosa per la llarga tradició d’artesania local

Figueres va ser, durant segles, terra de terrissaires. Can Rosa representa un dels darrers reductes d’estima i divulgació dels productes locals. Can Rosa ha estat distingit amb el premi Comerç Emblemàtic de Figueres. Des de 1882 és la mateixa nissaga de terrissers i de botiguers. «Actualment, en soc la sisena generació. Va començar el besavi de la meva àvia, Antoni Pujol, al carrer Abdó Terrades, l’actual carrer Tapis. El 1911 es va inaugurar la botiga al carrer de la Jonquera. Els darrers dies de la Guerra Civil es va cremar l’edifici. Des dels primers dies de 1943 es va inaugurar la nova botiga exactament tal com és ara», recorda Blanca Serra Rosa, qui va recollir el premi amb el seu fill Víctor Martí de mans de Marc Verdaguer, director de l’EMPORDÀ.

Blanca Sierra i Víctor Martí amb Jordi Masquef, alcalde de Figueres, i Marc Verdaguer, director d'EMPORDÀ.

Blanca Sierra i Víctor Martí amb Jordi Masquef, alcalde de Figueres, i Marc Verdaguer, director d'EMPORDÀ. / Josep Ribas

Agustí Planas, l’empresari de serveis que obria la porta a noves tendències

Parlar del Charly o del Dynamic és fer-ho de dos establiments que van marcar a nombroses generacions de figuerencs i empordanesos. El seu impulsor va ser l’empresari de restauració Agustí Planas, guanyador del premi de Contribució a la promoció i coneixement del comerç de la ciutat. L’alcalde, Jordi Masquef, i el president de Comerç Figueres, Frederic Carbó, van lliurar-li el guardó en un acte en el qual va estar envoltat de tota la seva família. «Soc un home del sector serveis, els serveis i el comerç es necessiten», diu. Va participar en la creació de les primeres agrupacions comercials i de la Cuina del Vent.

Agustí Planas amb Jordi Masquef i Frederic Carbó.

Agustí Planas amb Jordi Masquef i Frederic Carbó. / Josep Ribas

[object Object]

Durant la gala també es va fer entreda de diplomes de reconeixement als establiments que han complert aniversaris rodons.



[object Object]

Amb 211 anys d’història a la seva esquena, la botiga de can Matas és un exemple de continuïtat i constància. Ens mans de la família Bonaterra Carreras, va ser Marta Bonaterra qui va recollir el diploma del Comerç Degà de Figueres lliurat per l’alcalde Jordi Masquef. 

[object Object]

Els perfums d’alta qualitat, els sabons i les bones colònies han aromatitzat des de fa anys els carrers del nucli antic de Figueres gràcies a les perfumeries Marcó. Miquel i Mercè Marcó van rebre el diploma de mans del regidor Manel Rodríguez Plana.

[object Object]

Des de la cantonada dels carrers Ample i Joan Maragall, la joieria Ferrer és un dels establiments històrics de la ciutat. La Nit del Comerç ha reconegut l’establiment que avui dirigeixen Enriqueta Ferrer i Josep.

[object Object]

Cent anys no es fan cada dia. La botiga de roba interior del carrer Nou va obrir les portes amb un esperit de servei que encara avui perdura. Montserrat Subirós i la seva filla Emma Casals van rebre el diploma acreditatiu lliurat per la regidora Pilar Sánchez.

[object Object]

Figueres presumeix de tenir el primer restaurant de cuina xinesa que hi va haver a la demarcació de Girona. Els germans Pablo i Fermín Lee han rebut el diploma del 50è aniversari de la Nit del Comerç de mans de Carles Ayats, gerent de l’EMPORDÀ.

[object Object]

Anar a Can Calvó del carrer Ample ha estat una constant de moltes generacions de figuerencs i empordanesos. La botiga acumula mig segle d’existència, una xifra que ha merescut el diploma lliurat per Marta Genís, de Comerç Figueres, a Josep i Iu Calvó. 

[object Object]

Més que un bar o una cafeteria, el Dalicatessen de la plaça de Sant Pere és un espai especial de trobada i, també, un punt d’acollida de visitants de tot el món. Martí Dacosta va rebre el diploma dels 25 anys de mans de Maria Coll, representant de la Cambra de Comerç.

[object Object]

La creativitat, el bon gust i l’elegància són tres paraules que la dissenyadora de moda Celia Vela ha portat des de Figueres a moltes parts del món. Amb taller al carrer de la Muralla, Celia Vela ha recollit el diploma dels 25 anys que li va lliurar Manel Rodríguez, regidor de Comerç. 

[object Object]

Hi ha establiments que tenen un clima propi, un ambient especial, aquest és el cas del Cafè la Cubana del carrer Forn Nou. Joan Cano, conseller comarcal, va atorgar el diploma de la Nit del Comerç a Maria Àngels Garcia i Marc Viñas, els seus gestors.

En aquesta galeria d'imatges podeu reviure els millors moments de la gala de la Nit del Comerç 2023: