25N

«El 40% de les dones que estan en una relació d’abús no se n’adonen»

Al maltractador potser no li cal exercir violència física, a vegades només amb una mirada o una amenaça pot ser suficient per controlar l’altra persona

En l'àmbit espanyol 1 de cada 3 dones ha estat en una relació de violènica de gènere

En l'àmbit espanyol 1 de cada 3 dones ha estat en una relació de violènica de gènere / Eduard Martí

Núria Noguera

Núria Noguera

«El 40% de les dones que estan en una relació de maltractament no se n’adonen», explica Gemma Sunyer, coordinadora de la xarxa de supervivents de la fundació Ana Bella; que el divendres 24 de novembre ha fet una xerrada a l’Alfolí de la Sal a l’Escala, a les 7 de la tarda, en el marc de 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones. Durant la ponència, s'ha parlat del maltractament cap a les dones i s'ha explicat quins són els indicadors d’abús, com detectar-los i com actuar, tant si estàs dins la relació com si ets una persona de l’entorn. En aquesta línia, l’Ajuntament de l’Escala ha preparat un fulletó explicatiu sobre senyals d’alarma, recursos on les dones es poden acollir, si es troba en situació de maltractament.

Tal com explica Sunyer, el maltractament es basa en l’abús i submissió d’una persona cap a una altra i això pot ser molt subtil. «Tu sents que no ets lliure de fer el que vols. Al maltractador, potser no li cal exercir la violència física. A vegades, només amb una mirada o una amenaça pot ser suficient per controlar l’altra persona. Per això moltes vegades les relacions de maltractament no arriben a ser físiques. No perquè no siguin relacions d’abús, sinó perquè al maltractador no li ha calgut per dominar aquella persona. Les dones normalitzen aquests comportaments, i per això és tan difícil de percebre».

En aquest sentit, les persones que han anat a la xerrada han après a detectar els senyals d’alarma d’una relació abusiva. Un dels indicadors que sempre succeeix i és molt perillós és l’aïllament. Et separen de les teves amistats i de la teva família perquè així ets més vulnerable. «Vas molt més amb l’entorn de la teva parella i deixes de veure els teus. Si quedes amb les teves amigues o si tens un amic home és un problema. I a poc a poc, per no entrar en discussió, deixes de fer coses, d’anar a llocs i cada cop el teu entorn està més lluny. Potser us canvieu de casa i vas a viure a un poble més aïllat, això també és molt subtil i passa moltes vegades», explica Sunyer.

Un altre indicador és la gelosia, que també és un indicador que moltes vegades es confon amb amor. I realment és un control sobre la parella i falta de confiança. Si s’exerceix control i manipulació sobre com vas vestida, el que dius i amb qui vas no és una relació sana. «Un altre indicador és la por. Si tu tems la teva parella i t’instaura el sentiment de por a través d’una mirada, un gest, etc., acabes aprenent quin és el límit perquè no vagi més lluny», assenyala Sunyer.

La coordinadora de la xarxa de supervivents de la fundació Ana Bella remarca que el moment de més risc per a les dones és quan decideixen sortir de la relació. «És molt important que quan marxen no li diguin al maltractador, simplement se n’han d’anar sense que ell se n’adoni perquè quan l’altra persona sent que no et pot controlar, és quan hi ha més perill». Però perquè això passi és molt important tenir una xarxa de suport, algú que t’acompanyi. «Des de la fundació Ana Bella, fem de pont entre la dona supervivent i l’administració i donem suport en tot el procés». Sunyer també remarca que des de la Fundació les ajuden a buscar feina, ja que sense aquesta és molt difícil sortir perquè «a vegades també és una relació de dependència econòmica, una dona ha de ser econòmicament independent per poder estar lliure del maltractament».

Noies joves maltractades

Des de la fundació Ana Bella fan moltes xerrades a instituts i universitats, asseguren que és molt comú trobar-se amb els primers senyals d’alarma amb les persones més joves. Tal com diuen des de la fundació, en l’àmbit espanyol, una de cada tres dones està o ha estat en una relació d’abús. I en la gent jove és encara més exponencial. Per això consideren que és crucial treballar en aquests entorns per aturar-ho el més aviat millor. «Tenim un cas d’una noia molt jove, encara no té 18 anys, i ha posat 8 denúncies a la seva parella. Ara fa poc que ell ha entrat a presó», explica Gemma Sunyer.

Pel que fa a les persones properes a una dona que està en una relació de maltractament, Sunyer aconsella que la millor manera d’actuar és l’escola activa. «Quan una dona maltractada decideix explicar-te el que està passant, no l’interrompis ni li donis la teva opinió. Li haurà costat molt arribar a aquest moment, pregunta-li com la pots ajudar i acompanya-la a buscar ajuda professional i sobretot que se senti acompanyada. No t’allunyis, si la convides a 8 coses, i no ve, insisteix, estigues allà perquè algun dia passarà alguna cosa i al final t’explicarà el que està passant. És molt important seguir el ritme de la persona perquè ha de ser ella la que decideixi sortir».

A l'Alt Empordà, les dones poden recorre al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal. Aquest ha atès 233 dones víctimes de violència masclista el primer semestre de 2023. Concretament, el SIAD comarcal, que ofereix ajuda a tots els municipis de l’Alt Empordà excepte Figueres, que disposa de serveis propis, actualment fa el seguiment de 55 dones que són ateses per violències amb indicadors d’alt risc, i el de 178 dones amb indicadors de baix risc. «Aquestes dades són de recursos concrets i específics amb relació a l’atenció de la violència masclista que nosaltres oferim. Ara bé, això no vol dir que aquestes siguin totes les dones de l’Alt Empordà que estiguin sent ateses per indicis de violència», expliquen des del SIAD. I remarquen que «la nostra atenció de les violències masclistes és la porta d’entrada a l’acompanyament i seguiment que proporciona l’equip dels serveis socials bàsics».

[object Object]

Des del Servei d’Informació i atenció a les dones (SIAD) de Figures han atès, fins al mes de novembre, seixanta dones, «un 80% d’aquestes són víctimes de violència masclista», apunten des del servei. I afegeixen que aquest 2023 han derivat a quatre dones al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE), que atenen casos de violència sexual, on se sol·licita atenció per a menors i casos complexos que requereixen una intervenció intensa, integral i multidisciplinària. En aquesta línia, des del SIAD Figueres assenyalen que des de fa dos o tres anys s’ha incrementat molt notablement els casos de violència perquè abans derivaven al SIE un cas de violència masclista per any. Actualment, deriven al SIE tres o quatre casos cada any.