El SIAD comarcal atén 233 dones víctimes de violència masclista a l’Alt Empordà

Durant el primer semestre, el servei gestionat pel Consell Comarcal ha ofert ajuda a 55 víctimes de violències amb indicadors d’alt risc i a 178 de baix risc

El SIAD ofereix atenció a víctimes de violència masclista. | FREEPIK

El SIAD ofereix atenció a víctimes de violència masclista. | FREEPIK / josep lópez. figueres

Josep López Navarro

Josep López Navarro

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de l’Alt Empordà té la voluntat d’informar a les dones sobre qualsevol matèria, alhora que vol oferir suport als Serveis Socials Bàsics i als ens locals en el disseny i la planificació de polítiques d’igualtat amb enfocament feminista i interseccional. En aquesta línia, un dels suports puntals que ofereix és l’atenció a víctimes de violència masclista, que aquest any està brindant ajuda a un total de 233 dones de la comarca, segons dades facilitades pel Consell Comarcal.

Concretament, el SIAD comarcal –que ofereix ajuda a tots els municipis de l’Alt Empordà excepte Figueres, que disposa de serveis propis– actualment fa el seguiment de 55 dones que són ateses per violències amb indicadors d’alt risc, i el de 178 dones amb indicadors de baix risc. «Aquestes dades són de recursos concrets i específics amb relació a l’atenció de la violència masclista que nosaltres oferim. Ara bé, això no vol dir que aquestes siguin totes les dones de l’Alt Empordà que estiguin sent ateses per indicis de violència», expliquen des del SIAD. Seguint aquesta línia, remarquen que «la nostra atenció de les violències masclistes és la porta d’entrada a l’acompanyament i seguiment que proporcionen els equips de serveis socials bàsics».

Diversos serveis

Un dels serveis que ofereix el SIAD del Consell Comarcal és el d’atenció jurídica, que actualment atén 19 dones. Alhora, també proporciona assessoraments a 29 professionals.

Tanmateix, el SIAD és l’encarregat de sol·licitar el servei Atempro, un acompanyament telefònic d’atenció i protecció per a dones víctimes de violència de gènere que garanteix atenció immediata els 365 dies de l’any. En l’actualitat, 55 dones tenen actiu aquest recurs. «Aquest servei el gestiona una entitat externa, que és qui manté contacte amb la dona. Nosaltres assumim la coordinació. Fem xarxa entre Mossos i l’entitat que ho gestiona; fem l’acompanyament», diuen des del Servei.

Alhora, des del SIAD del Consell Comarcal es treballa de forma coordinada amb Roses, que té un SIAD propi. El SIAD rosinc té un servei d’atenció psicològica, i s’ofereix suport a 56 dones. «A més, les dades de l’Atempro i d’atenció jurídica són conjuntes», apunten des del Consell Comarcal.

Així mateix, des del SIAD de l’Alt Empordà, i des de Serveis Socials, s’han derivat 23 dones al Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista, el SIE. En aquest sentit, el SIAD compta amb una professional que atén les urgències en l’atenció immediata de la mà dels serveis socials bàsics, que són els responsables del seguiment i l’atenció a les dones, i, si s’escau, de derivar el cas al SIE «que ofereix informació, atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també als seus fills i filles», manifesten des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal.

Aposta pel creixement del SIAD

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà vol apostar pel creixement del SIAD. Per aquest motiu, a principis d’any, es va aprovar un conveni amb l’Institut Català de les Dones per incrementar el seu finançament. D’aquesta manera, l’aportació econòmica ha ascendit, i creix fins als 741.481,366 euros des del 2022 fins al 2025, cosa que es tradueix com un augment d’un 50% respecte a l’any 2021.

Això no obstant, no serà fins al 2024 que s’aplicaran els canvis substancials al Servei, ja que a partir de llavors es doblarà l’aportació econòmica, la qual cosa permetrà consolidar el servei amb l’ampliació de professionals.

Aquest conveni és una eina «imprescindible» pel desplegament de les polítiques de dones i de gènere a la comarca, segons el Consell Comarcal. Permet treballar en col·laboració per la transversalitat de les polítiques d’equitat, configurar un equip tècnic que garanteixi l’acompanyament integral a les dones. També, ofereix la possibilitat de cooperar i col·laborar amb els serveis especialitzats d’atenció a les violències masclistes en la detecció i atenció centrada en la dona i en les seves necessitats.