25N: «El control econòmic o del mòbil són microagressions que sovint es passen per alt»

El col·lectiu de dones que formen La Tribu Empordà organitza el 25N, a Figueres, una encesa d’espelmes per recordar les dones i infants assassinats

La Tribu promou accions pel 25N a Figueres. | AURO

La Tribu promou accions pel 25N a Figueres. | AURO / SÒNIA FUENTES. figueres

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

La Tribu Empordà, un col·lectiu de dones que creix any rere any, prepara per tercer any consecutiu a Figueres els actes pel dia internacional contra la violència de gènere amb la lectura d’un manifest i una performance a la plaça de l’Ajuntament a les 12 del migdia. D’aquesta manera, pretén continuar conscienciant la gent que la violència vers les dones és una xacra que persisteix. «Aquest dissabte posarem una espelma per cadascuna d’elles amb el seu nom escrit, també recordem no tan sols els nens assassinats, sinó també els nadons que esperaven, ja que també són víctimes» explica Angi Afonso, membre fundadora.

L’any 2021, un grup de dones a Figueres, inspirades pel 25N, van formar una comunitat dedicada a lluitar contra la violència de gènere anomenada la Tribu. Davant la manca d’acció d’anteriors grups existents, van decidir organitzar una performance amb sabates vermelles per a les dones, sabates blanques per als nens no nascuts, simbolitzant les dones embarassades. Amb el temps, aquest grup «va evolucionar cap a una tribu diversa, incloent-hi membres de diferents corrents polítics, abraçant els principis de col·laboració i suport».

Des de la Tribu Empordà es volen visibilitzar totes les formes de violència de gènere, amb actes pel 25N i la resta de l'any

Des del principi, s’han centrat en qüestions de dones i el grup va ampliar la seva línia d’acció el 8M del 2022, donant la benvinguda als homes i a persones LGTBI. Van commemorar el Dia Internacional de la Dona amb iniciatives molt participatives com una cadena feminista, reunint centenars de participants. «No obstant això, el 25N té dificultats per atraure la mateixa atenció, fet que ens revela la necessitat persistent de conscienciar sobre la violència de gènere continuada, de posar de manifest el desafiament persistent de sensibilitzar sobre la violència de gènere». El nom de la Tribu «és com un simbolisme, és fer comunitat. El que fa una tribu és ajudar-se mútuament entre tots, compartir, per ajudar, és un concepte de col·laboració, és com una família».

Totes les formes de violència

Un tret que des de la Tribu volen visibilitzar és el seu compromís perquè es reconeguin totes les formes de violència de gènere, incloent-hi casos que involucren homes, tot i que siguin minoritaris, afirmen. Destaquen també l’esforç necessari per combatre diverses classes de violència de gènere, incloent-hi «microagressions sovint passades per alt com el control del mòbil i la dominació econòmica». El grup advoca per reconèixer la violència psicològica, «perquè costa molt que la gent la reconegui com a violència» i cita exemples com un incident recent que ha involucrat una futbolista a la qual van fer un petó a la boca sense permís: «Això també és violència de gènere» remarca.

Lluita inclusiva

La comunitat en evolució a Figueres i a la comarca no només commemora dates, sinó que participa activament en una lluita durant tot l’any contra la violència de gènere.

La seva aproximació inclusiva i dedicació a augmentar la consciència els converteixen en una força significativa per fomentar el canvi i potenciar les persones per plantar-se contra totes les formes d’agressió basada en el gènere.