Roses inicia les tasques per foragitar els estornells i reubicar-los fora del nucli urbà

L'actuació es fa coincidint amb l'arribada dels que migren del nord d'Europa i se sumaran als 20.000 exemplars actuals

Roses inicia les tasques per foragitar els estornells i reubicar-los fora del nucli urbà.

Roses inicia les tasques per foragitar els estornells i reubicar-los fora del nucli urbà. / ACN

ACN

L'Ajuntament de Roses ha iniciat les tasques de foragitament d'estornells dels espais públics urbans, per tal d'evitar les molèsties i problemàtiques que ocasionen en els llocs on pernocten. L'actuació, duta a terme aquest dijous passat per l'empresa municipal de serveis Rosersa, dispersa les colònies d'aquest ocell de les zones urbanes amb l'ajut d'altaveus i llums làser. L'objectiu és aconseguir que es reubiquin en zones arbrades externes del municipi. En paral·lel també s'han podat els arbres del nucli urbà, per dificultar que hi tornin un cop s'hagin foragitat. Es calcula que el nombre d'estornells que pernocten a Roses és del voltant de 20.000 exemplars, una xifra que creixerà aviat amb els que migren del nord d'Europa.

L'actuació de foragitament d'estornells a Roses ha començat aquest dijous passat als volts de les cinc de la tarda, coincidint amb el capvespre que és el moment en què aquests ocells s'instal·len en els arbres per pernoctar. La previsió és repetir-la al llarg dels pròxims dies. Els àmbits d'actuació són l'estació d'autobusos i la Riera Ginjolers, indrets on es concentren el nombre més gran d'exemplars, així com altres espais propers com les àrees del teatre, del mercat cobert o de la Gran Via Pau Casals.

Els operaris de Rosersa encarregats de la campanya, amb l'assessorament tècnic de la Unitat de Control de Plagues Urbanes del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter (SCM), dispersen les aus amb l'ajut de llums làsers i altaveus que reprodueixen els sons de depredadors. La combinació d'aquests dos elements estressa els estornells i els foragita a la recerca d'un lloc més tranquil on passar la nit. Complementàriament, també es faran actuacions a la sortida del sol, en aquest cas fent ús únicament de làsers.

El regidor de Medi Ambient de Roses, Lluís Espada, assenyala que aquest pla "respon a la voluntat d'actuar preventivament adaptant-se als canvis de comportament, hàbitats i migracions dels estornells" que, assegura, són "causats sobretot pel canvi climàtic i la pujada de temperatures, que provoquen que la seva presència vagi en augment". Per això, des de l'Àrea de Medi Ambient, juntament amb Rosersa i amb el servei de control de plagues del SCM fan un seguiment de les diferents mesures realitzades, "per introduir millores graduals cada any que permetin minimitzar les molèsties que la presència d'aquests ocells causen a la ciutadania".

20.000 exemplars

En una inspecció realitzada la setmana passada, el Servei de Control de Mosquits va fixar en 20.000 el nombre d'estornells que pernocten a Roses actualment. Una xifra a la qual es preveu que s'afegeixin durant els pròxims dies exemplars d'aquesta espècie que migren del nord d'Europa. Per aquest motiu, "s'ha considerat oportú iniciar les actuacions aquesta setmana, amb l'objectiu de desplaçar els estornells actuals a zones menys problemàtiques i motivar que aquestes absorbeixin també l'arribada de les noves colònies".

En paral·lel, s'ha decidit podar l'arbrat com a part també del procés de foragitament d'aquesta espècie. Des de l'Ajuntament alerten que "l'actual fase de dispersió cap a l'exterior de la població no es podria iniciar si els arbres del nucli urbà mantinguessin el seu fullatge", perquè alerten que "podria provocar l'efecte rebot i el retorn dels exemplars a l'espai urbà". Per aquest motiu, durant l'octubre Rosersa ha dut a terme els treballs de poda urbana gradualment, de manera que els diferents refugis nocturns dels estornells s'han anat reduint.

Amb tot, l'objectiu d'aquesta campanya és la instal·lació de les colònies d'estornells en dormidors allunyats de la població "que reuneixin les condicions favorables per al refugi dels ocells, però que evitin les problemàtiques de salubritat, superfícies lliscants per l'existència d'excrements, deteriorament del paviment i el mobiliari urbà o soroll".