Galeria d'imatges: Terra de Trobadors reuneix més de 50.000 persones a Castelló d'Empúries

El festival vol reforçar "el rigor històric que sempre ha caracteritzat l’esdeveniment" i alhora impulsar la recerca 

Redacció

Terra de Trobadors, la gran festa medieval de Catalunya que es va celebrar el passat cap de setmana a Castelló d’Empúries, va superar per primer cop els 50.000 visitants. L’augment de gent en aquesta edició s’ha notat especialment durant les tardes, especialment la de dissabte, però també cal destacar l’increment de públic durant els matins del cap de setmana. Els estacionaments habilitats per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, que es van ampliar respecte a edicions anteriors, es van omplir de gom a gom. A causa de la massiva afluència de visitants, algunes tavernes van exhaurir existències el dissabte a la nit i van haver de comprar més producte diumenge al matí per poder atendre l’elevada demanda. Tot i el volum de visitants, la gran quantitat d’espais repartits pel centre del municipi han permès distribuir els visitants i evitar el col·lapse i les aglomeracions.

L’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot, destaca l’èxit sense precedents d’aquesta edició. «Estem molt contentes i hem de fer una valoració molt, molt positiva perquè hem tancat una edició espectacular de Terra de Trobadors amb més públic que mai. La gran assistència de visitants confirma l’èxit de la proposta que es consolida com la gran festa medieval de Catalunya. Ara el repte que tenim al davant és saber gestionar aquest gran èxit. Per això, en futures edicions, hem d’aplicar les mesures necessàries per continuar oferint una programació atractiva basada en el rigor històric, però alhora hem de ser capaces de continuar garantint la confortabilitat del públic», ha assegurat Massot.  

Cal tenir en compte que un dels principals atractius d'aquest any ha estat l'increment d'activitats relacionades amb la temàtica escollida i que buscava divulgar l'aspecte històric triat en aquesta edició. En aquest sentit, dissabte es van fer dues visites guiades a càrrec de l'historiador Elvis Mallorquí per conèixer la història de la fortificació. També es va estrenar una nova instal·lació escenogràfica que pretenia transportar el públic a un entorn d'arquitectura militar medieval.

Cal ressaltar també la inauguració d'una nova zona d'oficis al carrer Peixateries Velles, que formava part del perímetre del Castell Comtal on el visitant hi pot trobar un campament d'oficis de paraires, teixidors, filadores.

El festival Terra de Trobadors s'ha celebrat del 8 al 10 de setembre, i ha augmentat aquest any el nombre de produccions pròpies, a més de renovar part dels espectacles al carrer. La 31ena edició del certamen ha ofert en total més de 200 activitats, que han girat entorn de l'enderroc del castell comtal. Amb l'objectiu de divulgar aquest esdeveniment històric que data del 1332, s'han incrementat les produccions i coproduccions per generar propostes "úniques i originals".

A partir d’aquesta edició la temàtica de cada any de Terra de Trobadors es basarà en els resultats d’un estudi sobre un aspecte desconegut o poc estudiat de la història medieval de Castelló d’Empúries. Amb aquesta iniciativa, el festival vol reforçar "el rigor històric que sempre ha caracteritzat l’esdeveniment" i alhora impulsar la recerca i la difusió d’aspectes relacionats amb l’època medieval del municipi. En aquesta línia, a partir de l’any 2025 es crearà una beca per finançar aquestes investigacions.