Les vinyes i les pastures, clau per frenar l'expansió de l'incendi de Colera i Portbou

Una vinya del celler Hugas de Batlle ha resultat afectada per les flames i perdrà part de la producció

Part de la finca de l'Eduard cremada per l'incendi de Portbou

Part de la finca de l'Eduard cremada per l'incendi de Portbou / ACN

Gemma Tubert / Gerard Vilà

Les vinyes de la zona de Colera i Portbou sumades a les pastures de cabra i vaca que hi ha a la zona, han estat "clau" per frenar l'expansió de l'incendi. Així ho ha assegurat el cap d'intervenció dels Bombers, David Martínez, que ha dit que han "ajudat" a les tasques d'extinció i han ajudat "a parar el foc". Malgrat això, les flames han afectat una de les vinyes, la de 'La Pineda', que el celler Hugas de Batlle té a tocar de la carretera que va a Portbou. El seu propietari, Eduard Hugas de Batlle, calcula que perdran part de la producció, ja molt afectada per la sequera. Les flames, tot i que van deixar gran part de la plantació intacta, van afectar de ple una vinya centenària on hi havia vegetació i algunes feixes.

Clapes amb vegetació i vinyes pràcticament intactes. Aquest és el mosaic que ofereix el paisatge de Colera i Portbou tres dies després de l'inici de l'incendi que ha cremat pràcticament 600 hectàrees. Els Bombers asseguren que les pastures de vaca i cabra que hi ha a la zona, juntament amb les plantacions de vinya han estat "clau" per frenar l'expansió de les flames, atiades per la forta tramuntana, i han ajudat als efectius en les tasques d'extinció.

Tot i això, una de les quatre finques que el celler Hugas de Batlle té a la zona ha resultat afectada. Una vinya centenària ha quedat completament calcinada i les flames han cremat pals i alguns dels ceps que hi ha a la vinya 'La Pineda', a tocar de la carretera que uneix Colera i Portbou.

"És veritat que la vinya fa de tallafoc però nosaltres tenim un tipus de vinya de muntanya, amb talussos i vegetació de l'entorn, que fa córrer el foc", ha explicat el seu propietari, Eduard Hugas de Batlle. I tot això a tres dies de començar la verema.

"Calculem una afectació d'entre un 40 i un 50%, inclosa la vinya centenària. I no sabem quants anys pot portar el procés per aconseguir que tornin a ser productius", afirma. Aquesta pèrdua se suma a la que ja calculaven tenir –al voltant del 50%- per la sequera que pateix la zona. Ara esperen que l'assegurança els faci una valoració dels danys i els ajudi a fer front a la situació.

@emporda_info 🚒 L'incendi de Portbou i Colera entra en fase de control 🔥 En total s'han cremat 573 hectàrees #IFPortbou ➡️ Llegeix tota la notícia a www.emporda.info ✍️🎥 Jordi Callol 📹🎞️ Bombers #prensaiberica #emporda #incendi #Portbou #Colera #foc #fire #bombers #fireman @Prensa Ibérica ♬ original sound - Setmanari de l'Alt Empordà

El celler té quatre vinyes repartides per aquesta zona amb un total de 16 hectàrees de terrenys 2,5 dels quals en aquesta plantació que ha resultat afectada pel foc.

Els municipis intenten tornar a la normalitat

Un cop controlat l'incendi, els municipis de Colera i Portbou intenten tornar a la normalitat mentre quantifiquen els danys i les pèrdues que han patit. L'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, diu que les properes setmanes se centraran en calcular els danys. "Hi va haver anul·lacions als hotels i als restaurants i ara ens tocarà fer la feina amb la resta d'administracions per poder ajudar els empresaris a sortir-se'n", ha dit.

En aquest sentit, l'alcalde de Colera, Lluís Bosch, ha afirmat que es van viure uns moments "dramàtics" on el poble va quedar completament encerclat per les flames però que agraeixen la tasca dels cossos de seguretat i dels Bombers perquè van "protegir" el municipi. "Ara toca tornar a la normalitat, avui la carretera ja està oberta i tothom pot començar a gaudir de l'estiu", ha dit. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que les administracions "ajudaran en el que calgui".

Pel que fa a la importància de les pastures i les vinyes de la zona, Bosch i Rodríguez afirmen que fan de "tallafocs" i que han estat de vital importància per evitar danys més grans.

Els Bombers remullen els punts calents

Els efectius dels Bombers que queden sobre el terreny continuen remullant els punts que encara queden calents. Ho faran durant les properes hores amb una quinzena de dotacions, a l'espera que la tramuntana afluixi en les properes hores. Un dels punts on aquest matí han estat treballant és a tocar de la granja d'en Juan Muñoz, que viu a Colera. Hi té gossos de cacera, que divendres va poder evacuar abans que les flames hi arribessin. Tot i això, el foc li ha fet malbé tota la instal·lació d'aigua. Muñoz es queixa de la manca de gestió dels boscos. "Jo ho tenia tot desbrossat, al perímetre però la resta s'ha cremat tot", diu.