La creu de terme llueix de nou a Cistella després de la seva restauració

Un picapedrer ha fet una nova columna del monument, perquè l’antiga es trobava en un estat de deteriorament força avançat

L’alcalde, Enric Gironella, a la creu de terme

L’alcalde, Enric Gironella, a la creu de terme / MAIRENA RIVAS

Als veïns de Cistella, se’ls ha fet estrany, aquests últims mesos, l’absència de la creu de terme a tocar l’antic camí de Lladó, al pont de la riera Codina. L’Ajuntament l’havia retirat perquè, a causa de l’avançat estat de deteriorament de la base i de la columna, s’havia desestabilitzat l’estructura i calia sotmetre-la a una restauració. Així ho ha explicat l’alcalde de Cistella, Enric Gironella, el qual diu que, tenint en compte el valor patrimonial d’aquest monument, l’han arranjat ajustant-se a les directrius marcades pel Departament de Cultura de la Generalitat.

«Un dia, fa set o vuit mesos, ens vam trobar la creu a terra i la primera impressió va ser que havia estat una bretolada. Però no era això, sinó que ens vam adonar que la pedra estava tan deteriorada i desgastada que va provocar que quedés tombada», ha comentat Enric Gironella, el qual va veure com la base de la creu de terme estava desenganxada del pedestal de pedra.

Per solucionar aquesta deficiència estructural, Enric Gironella va contactar amb un picapedrer professional, Manel Sánchez, de Sant Llorenç de la Muga, i van acordar substituir la columna desgastada per una de nova.

La creu de terme de Cistella

La creu de terme de Cistella / MAIRENA RIVAS

La creu de terme de Cistella forma part del patrimoni municipal i la competència a l’hora de fer aquest arranjament corresponia a l’Ajuntament. «Tot i que la gestió d’aquest monument és de l’Ajuntament, nosaltres vam voler fer les coses bé i vam comunicar al Departament de Cultura el que havia passat. També vam demanar-los com havíem de procedir per respectar aquest patrimoni. Vam fer un projecte amb el tècnic municipal que va tenir el vistiplau de la Generalitat», ha dit l’alcalde. Ara fa uns dies, la creu de terme ha pogut tornar al seu lloc totalment restaurada.

Enric Gironella ha avançat que, des de l’Ajuntament de Cistella, tenen la intenció de sol·licitar que la creu de terme sigui declarada un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), per la qual cosa caldrà fer una modificació de les normes subsidiàries.