Augmenten un 20% les víctimes de matrimonis forçats a Catalunya: set són menors

Els casos corresponen a 18 dones i nenes: 16 no es van arribar a casar

Comissaria de Mossos de Figueres.

Comissaria de Mossos de Figueres. / GM

Germán González

És una forma més de violència masclista, ja que obliga les dones a sotmetre's als desitjos de les famílies i del futur marit. Continua sent una pràctica estesa a llocs com l'Índia, el Pakistan o Bangla Desh, encara que els Mossos d'Esquadra han trobat casos que afecten el Marroc, Mali o altres països. Es tracta dels matrimonis forçats, que l'any passat van afectar 18 dones i nenes. Les víctimes van augmentar el 20% respecte de l'any anterior a Catalunya, segons dades de la policia catalana.

En concret, el 2023 es van realitzar 15 investigacions que corresponen a aquestes 18 dones i nenes ateses policialment, ja que en alguns casos eren germanes. Entre elles hi ha set menors. Els agents destaquen que es va aconseguir evitar el matrimoni en 16. Dues de les 18 dones, però, ja estan casades i han estat maltractades per part de marits i família. L'actuació policial va pujar un 15,4%. El 2022 es van registrar 13 casos i 15 el 2023. Les víctimes ateses van ser 15 el 2022 i 18 l'any passat. Per edats n'hi ha una d'entre 9 i 12 anys; sis de 13 a 16 anys; sis de 17 a 20 anys; una de 21 a 24 anys i quatre de 25 a 27 anys.

La mitjana, 22 anys

La mitjana d'edat de les dones ateses és de 22 anys i de les nenes és de 14. Els Mossos d'Esquadra expliquen que en van tenir coneixement de forma directa de 8 casos (44%). El sistema educatiu va alertar de sis (33%); els policies locals, de dos, mentre que serveis socials i el sistema sanitari van informar-ne un cadascun.

Com a mesures de seguretat, la policia assenyala que les autoritats judicials van retirar quatre passaports i van prohibir la sortida del país; una de menor va quedar a càrrec de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència; es van fer dos controls a l'aeroport per evitar sortides del territori, i dues dones grans van ingressar de manera urgent en una casa d'acollida.

Els Mossos fan un recompte des del 2009 de matrimonis forçosos, ja que a Catalunya es van detectant casos en tenir molta comunitat estrangera, principalment del Pròxim Orient, en què aquesta pràctica està més estesa. En els últims 15 anys s'han detectat a Catalunya més de 220 casos de dones i nenes que serien obligades a casar-se o les van casar contra la seva voluntat.

La policia catalana ha iniciat una campanya de sensibilització per xarxes socials en què s'insta a denunciar. "Si ets víctima, o coneixes algun cas, no callis. Vine i t'ajudarem!", indiquen agents del cos per alertar davant de possibles riscos de matrimonis forçats. La crida va dirigida principalment a menors i al seu entorn, ja que moltes vegades hi ha una forta pressió familiar que fa impossible que la víctima pugui escapar.

Per xarxes socials, els Mossos recorden les víctimes que tenen dret a decidir amb qui es volen casar i que ningú no els pot obligar a decidir el seu projecte de futur. "Ningú pot obligar-te a casar-te, encara que sigui el teu pare, mare o germans", subratllen. Per executar tasques de prevenció els agents compten amb una xarxa al sistema sanitari, social i educatiu i amb diverses entitats que els alerten de possibles casos.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió