Fenòmens extrems

La factura dels desastres climàtics a Espanya: 10.000 milions d’euros en només set anys

Una mujer vierte lodo en la localidad de Los Nietos, en Cartagena, afectada por las inundaciones de la Región de Murcia de 2019.

Una mujer vierte lodo en la localidad de Los Nietos, en Cartagena, afectada por las inundaciones de la Región de Murcia de 2019. / EFE/ Marcial Guillén

Valentina Raffio

Tempestes cada vegada més extremes. Inundacions que al seu pas ho arrasen tot. L’arribada sobtada d’onades de fred. L’avanç d’una sequera que amenaça de convertir-se en crònica. La calor que eleva les temperatures durant tot l’any i converteix els estius en una cosa cada vegada més asfixiant. Aquests són alguns dels desastres climàtics que més han afectat Espanya els últims anys i que, segons apunten els ‘Baròmetres de catàstrofes de la Fundació Aon’, haurien provocat pèrdues equivalents a gairebé 10.000 milions d’euros en tan sols set anys. «Estem veient només la punta de l’iceberg d’un problema molt més gran. L’impacte dels desastres naturals va molt més enllà del que reflecteixen aquestes xifres», afirma Pedro Tomey, president de l’Observatori de Catàstrofes d’aquesta fundació.

La xifra només és la punta de l’iceberg, ja que només recull les pèrdues cobertes per indemnitzacions, assegurances i serveis d’emergència, i no els costos del tancament de negocis o les reparacions assumides per les institucions

Un dels fenòmens climàtics més nocius dels últims anys van ser les inundacions de setembre del 2019. Aquest fenomen meteorològic extrem va afectar pràcticament tota la península Ibèrica i les Balears i, al seu pas, va desbordar rius, va destrossar ciutats senceres i va causar sis víctimes mortals. S’estima que aquest esdeveniment, per si sol, va causar pèrdues que ascendeixen als 1.320 milions d’euros. Entre els episodis climàtics més nocius dels últims anys també destaca el temporal Gloria de gener del 2020, que va causar pèrdues de més de 840 milions d’euros, i la tempesta Filomena del 2021, que va costar més de 505 milions d’euros més.