El Campionat d’Espanya de Dificultat i Paraescalada 2024: Indoorwall i Prensa Ibérica organitzen el que promet ser el millor campionat d’escalada realitzat a Espanya

La competició organitzada per Indoorwall i Prensa Ibérica tindrà lloc a Arroyomolinos del dijous 13 al diumenge 16 de juny, i serà sens dubte el campionat d'escalada més impactant mai conegut a Espanya. Perquè aquest any compta amb un mur de competició utilitzat al Campionat del Món d'Escalada, exactament igual del d'Innsbruck (Àustria), bressol mundial de l'escalada de competició.

El Campionat d'Espanya de Dificultat i Paraescalada se celebrarà dins del festival Climbing Madrid

El Campionat d'Espanya de Dificultat i Paraescalada se celebrarà dins del festival Climbing Madrid

Bego Contreras

Utilitzar una estructura d'aquestes característiques al Campionat d'Espanya de Dificultat és inèdit, i situarà el Campionat dins de la mirada internacional i de la IFSC (Federació Internacional d'Escalada Esportiva).

A més, la prova té una altra particularitat, i és que es desenvoluparà dins de la programació del macrofestival d'escalada Climbing Madrid, una trobada impulsada per la Comunitat de Madrid. Arroyomolinos es convertirà durant uns quants dies en l'epicentre nacional de l'escalada, que no para de guanyar adeptes al nostre país, i també en un referent internacional d'aquest esport. El festival tindrà lloc del dilluns 10 al diumenge 16 de juny, tot i que la prova del Campionat d'Espanya de Dificultat i Paraescalada es desenvoluparà del 13 al 16 de juny.

Termini d'inscripció obert per als competidors

Ja està obert el termini d’inscripcions per a la competició més important del circuit nacional que acollirà les modalitats de Dificultat i Paraescalada, el Campionat d’Espanya de Dificultat i Paraescalada. Les categories que hi participaran seran Juvenil i Absoluta, aquesta darrera dividida alhora en tres subcategories segons l'edat dels participants: Sub-14, Sub-16 i Sub-18.

 Categories

 SUB-14: Esportistes que compleixin 12 o 13 anys entre l'1 de gener i el 31 de desembre.

 SUB-16: Esportistes que compleixin 14 o 15 anys entre l'1 de gener i el 31 de desembre.

 SUB-18: Esportistes que compleixin 16 o 17 anys entre l'1 de gener i el 31 de desembre.

 ABSOLUTA: Esportistes que compleixin 16 anys entre l'1 de gener i el 31 de desembre.

 PARAESCALADA: RP1, RP2, RP3, B1, B2, B3, AU1, AU2, AL1 i AL2

 A més, serà la primera prova de la Copa d'Espanya d'Escalada de Dificultat i Paraescalada, així com el Campionat de Madrid de Dificultat per a les categories Absoluta i Sub-18.

¿Com es fa la inscripció?

La inscripció es fa a través de la www.climbingmadrid.es, i el termini estarà obert fins al diumenge 2 de juny. Poden inscriure's els escaladors federats, tant els procedents de Federacions i Clubs, com els que competeixin de forma individual (si escau, el termini s'obrirà el 2 de maig). La llista provisional de participants es publicarà el dilluns 3 de juny, mentre que la definitiva s'oferirà el dimecres 5 de juny. Dimarts 4 de juny es podran presentar al·legacions a la llista provisional.

L’espectacular mur de Dificultat

El mur de competició exterior ubicat a Arroyomolinos comptarà amb unes mides de 15 metres d'alçada per 15 d'amplada. Dissenyat d'acord amb els estàndards establerts per la ISFC, la Federació Internacional d'Escalada Esportiva comptarà amb diferents zones de caiguda i dificultat extrema. En altres paraules, aquest mur desafiant promet ser tot un espectacle de competició, on es podran veure els moviments més audaços dels atletes més talentosos d'Espanya. El Campionat serà retransmès en directe a la televisió pel canal Teledeporte.

Els millors escaladors d’Espanya competiran en un mur amb els mateixos estàndards dels de Copa del Món IFSC

El mur de dificultat serà semblant a aquest d'Innsbruck

El mur de dificultat serà semblant a aquest d'Innsbruck / Instagram- @walltopia

Els horaris

 El Campionat se celebrarà el dijous 13 (classificatòries absolutes; 16.00 a 19.00 hores), divendres 14 (juvenils; 9.30 a 17.00 hores) i dissabte 15 (finals; 9.30 a 14.00 hores per a juvenils i 20.30 a 22.00 hores)

 El diumenge 16, al seu torn, arribarà el moment de la Paraescalada, la prova específica per a esportistes discapacitats (9.30 a 15.00 hores, classificatòries i final).

I molt més

 El Campionat d'Espanya s'enquadra dins del festival Climbing Madrid, un esdeveniment que es prepara per fer història i que serà una autèntica festa de l'escalada. Reunirà esport, competició, música en viu, gastronomia selecta (‘food trucks’) i activitats per a totes les edats. Aquesta proposta de la Comunitat de Madrid permetrà a tots els assistents viure i experimentar aquest esport d'una manera diferent. També hi tindran lloc multitud d'exhibicions i xerrades inspiracionals liderades per importants figures de l'escalada com Chris Sharma, Shauna Coxsey, Carlos Suárez i Geila Macià.

A més, el recinte comptarà amb una zona Open per a escalada popular, una oportunitat extraordinària tant per a aquells que es vulguin endinsar en aquest esport i el seu increïble ambient, com pels entusiastes més experimentats que vulguin escalar, i tot de manera gratuïta. Per garantir aquesta experiència, s'hi ubicarà un mur de ‘boulder’ similar a l'utilitzat a competicions de Copa d'Espanya -5 metres d'alçada per 30 d'amplada-. Una increïble instal·lació equipada amb matalassos de seguretat i supervisada per monitors experimentats. Explora l'emoció de l'escalada a Arroyomolinos, apunta't ara.

 Per enriquir l'experiència Climbing Madrid, l'oferta de lleure comptarà amb activitats, concerts amb diferents estils musicals d'actualitat (indie pop electrònic, dream-punk, post-pop, música electrònica, entre d'altres), ‘food trucks’ i una bona varietat de serveis, inclosa una àmplia zona de pernocta per a autocaravanes i campers.