El temps

Comencen els ruixats a l'Alt Empordà

Aquest divendres comença un esperançador episodi de pluges

Pluges a Figueres, en una imatge d'arxiu.

Pluges a Figueres, en una imatge d'arxiu. / Santi Coll

Ángel Guerrero

Les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres arrenquen amb ruixats. La tarda d'aquest divendres, 26 d'abril, comença un llarg episodi de pluges que podria suposar un punt d'inflexió en la lluita contra la sequera, ja que si es compleixen les previsions plourà a les capçaleres dels rius. Segons dades del meteocat a les 17 hores hi ha precipitació acumulada de 15,4 mm. S'espera pluja més o menys generalitzada almenys fins a l'1 de maig.

Durant la matinada ja s'han registrat precipitacions febles en alguns punts de la costa central. Al final del matí, com ja va ocórrer el dijous, tornen els ruixats al Pirineu, Prepirineu, el prelitoral i altres zones de l'interior de Catalunya. Les pluges seran irregulars, però més extenses al Pirineu. Les precipitacions, que no seran molt abundants, podran anar acompanyades de tempesta calamarsa.

Segons l'estació meteorològica de l'Ajuntament de Borrassà fins les 17 hores les pluges han acumulat 20 mm i a primera hora de la tarda els ruixats han anat acompanyats de calamarsa.

La cota de neu se situarà entre els 1.400 i els 1.800 metres. Les temperatures registraran pocs canvis. Les mínimes baixaran una mica en les zones pròximes a la costa i les màximes tendiran a pujar. El vent podrà bufar amb alguna ratxa forta durant la tarda.

El cap de setmana continuaran i s'intensificaran les precipitacions, que arribaran a bona part de Catalunya. Les pluges aconseguiran el seu moment àlgid entre el diumenge i el dilluns, quan s'espera que es recullin les quantitats més importants d'aigua. Els ruixats continuaran el dimarts i podrien seguir, encara que aquest extrem no es pot confirmar encara. Tot acabarà depenent dels moviments de la pertorbació i si es despenja alguna DANA de la borrasca principal.