Cas de 'pishing'

Alerta per una nova estafa massiva: roben diners amb el mètode del "cas judicial" de la Policia Nacional

Els ciberdelinqüents han trobat un filó a les estafes vinculades als estaments de l'Estat

La Policia Nacional alerta sobre un nou frau: si reps una trucada i et diuen aquestes paraules, penja ràpid

Un home amb un ordinador.

Un home amb un ordinador. / Freepik

Alexandra Costa

Els ciberdelinqüents han trobat un filó a les estafes vinculades als estaments de l'Estat. Des de fa setmanes, circulen diverses estafes que suplanten Correus i Hisenda per tal de robar-te els teus diners. El primer fa referència a un paquet que no s'ha pogut entregar, però l'ham del segon engany encara és més temptador, ja que assegura que l'Agència Tributària et vol reemborsar una generosa quantitat de diners, coincidint amb la declaració de la renda. Els malfactors no s'arronsen i fins i tot es fan passar per les forces i els cossos de seguretat. La nova estafa està relacionada amb la Policia Nacional, que ja ha advertit la ciutadania del perill que comporta caure-hi.

El cas de 'pishing' relacionat amb la policia no va amb mitges tintes. Els delinqüents envien de forma massiva un correu electrònic amb un assumpte que espanta: "Cas judicial número", diu el text, amb un nombre de cinc xifres aleatori perquè és fals, cosa que provoca que la víctima potencial cliqui ràpidament per esbrinar de què es tracta.

El cos del mail encara atemoreix més. "La Policia Nacional li ha ordenat amb efecte immediat que respongui a la citació adjunta en el termini de 72 hores", diu. El text (escrit en castellà) conté faltes d'ortografia com a "respona" en lloc de "responda", cosa que ja fa pensar que es tracta d'un engany. Tot i això, si la víctima, nerviosa per aquest correu, el llegeix de pressa, pot no adonar-se'n. A més, el text el signa un presumpte cap del cos.

Estafes massives i periòdiques

Aquesta estafa és molt similar a la que va circular fa un mes. També suplantant la Policia Nacional, els ciberdelinqüents van fer una campanya massiva amb l'assumpte "Informe policial emès". En aquest cas, els Mossos d'Esquadra van alertar a les xarxes socials d'aquests missatges, que feien al·lusió a una altra suposada "advertència de citació" en què s'instava el destinatari d'aquest correu a comparèixer, "com a testimoni", a una audiència que se celebra en un dia determinat.

Respecte a l'estafa actual, la Policia Nacional ha advertit a les seves xarxes socials que "els ciberdelinqüents pretenen distribuir un 'malware'". És a dir, l'usuari disposa d'un enllaç que suposadament conté la descàrrega de la citació, encara que en realitat conté un fitxer amb contingut maliciós que té una finalitat: obtenir les teves dades bancàries i personals i, així, robar-te els teus diners. I tot això sense que te n'adonis fins que ho vegis reflectit al teu compte bancari.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA  Ariadna Sala Ariadna Sala  Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.   Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.   PUBLICIDAD   El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.    Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho.  Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.   Et pot interessar       El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió