Cal deixar de celebrar el Nadal si estic en dol?

Altima organitza una conferència en línia amb la metgessa psicoterapeuta especialitzada en dol i pèrdues Inma Ferrer

Altima t'ajuda a superar una pèrdua.

Altima t'ajuda a superar una pèrdua. / AdobeStock

Emporda.info

La celebració nadalenca, tot i ésser una festa molt arrelada a la nostra cultura, pot semblar buida quan es viu en dol. El contrast entre l'alegria dels altres i la teva pròpia tristesa pot ser aclaparador. Així doncs, ¿com pots afrontar aquesta situació? "És important adonar-se que, per més que vulguem mantenir les nostres tradicions, el Nadal sense el vostre ésser estimat mai serà com abans. Per tant, no intentis lluitar per metes inassolibles", explica Inma Ferrer, metgessa psicoterapeuta especialitzada en dol i pèrdues que farà una conferència en línia l'1 de desembre organitzada per Áltima.

El Nadal és una de les festes més assenyalades a la nostra cultura. Molt abans que arribi, notem l'ambient festiu als carrers, a les escoles, a les decoracions de les cases, mentre comencem a buscar bitllets per tornar a casa, a organitzar la nostra agenda per reunir-nos compartint taula amb aquells que estimem: pares, germans, avis, família política, amics, entre d'altres.

Però quan estàs en dol, sembla que res d'això tingui sentit, tot l'ambient d'alegria que ens envolta topa amb el buit i la nostàlgia que portes dins teu. I aquesta contradicció entre el que veus al teu voltant i el que vius pot arribar a sobrepassar-te. “Et sents trist, enfadat, incapaç de controlar les teves emocions, fins al punt que arribes a preguntar-te si té sentit celebrar-les”, assegura Inma Ferrer.

Áltima t’ajuda a superar la teva pèrdua

Enfrontar-se i superar la mort d'un ésser estimat és molt més fàcil quan estem envoltats de persones que ens entenen i ens recolzen. Disposar d'un equip de psicòlegs, especialistes en dol o assistir a grups de dol guiats t’judarà a sentir-te comprès.

Els sistemes dels quals disposem a Áltima per al suport emocional i psicològic després de la defunció són totalment gratuïts, sense importar si has comptat o no amb els nostres serveis prèviament.

I davant d'aquesta situació, quines opcions tens? És natural i comprensible que moltes persones i famílies desitgin esborrar aquestes dates del calendari i desaparèixer fins que tot hagi passat. Seria meravellós poder tenir un botó que ens porti a un temps futur on el dolor s'hagi calmat, on et sentis de nou fortificada. Però, desafortunadament, això és un desig, un somni que no podrà fer-se realitat.

Altres famílies busquen opcions que els ajudin a allunyar-se del dolor fent coses diferents, cercant llocs diferents que no estiguin plens de records que els connectin amb aquest buit que deixa el saber que aquest afecte, aquest contacte, aquesta vida compartida ja no tornarà. I sí, és una idea que pot ajudar-te a alleujar o a ajornar momentàniament el teu dolor, si bé és important que sàpigues que no podràs suprimir-lo en la seva totalitat, ja que el teu dolor estarà amb tu allà on siguis, sense poder estacionar-lo en cap lloc.

Tampoc intentis ser fort com si res hagués passat. "En la nostra vida, segur que hem fet servir aquesta estratègia més d'una vegada i fins i tot ens ha pogut funcionar en situacions concretes. Però si estàs en dol, no te'l aconsello", diu Ferrer. És possible que en qualsevol moment t'envaeixin forts sentiments que no voldràs expressar, si bé l'esforç que hauràs de fer per contenir-los et generarà encara més fatiga, irritabilitat i solitud.

I aleshores, què pots fer?

És important adonar-se que, per més que vulguem mantenir les nostres tradicions, el Nadal sense el vostre ésser estimat mai serà com abans. Per tant, no intentis lluitar per metes inassolibles. "El meu millor consell és que mantinguis la celebració del Nadal amb els teus, havent organitzat prèviament una reunió familiar en què junts pugueu repassar els rituals de la vostra família: el pessebre, l'arbre, els regals, la comida, els nadales, el poema de Nadal...", apunta Inma Ferrer.

Escolteu-vos mútuament sense interrompre-us, donant-vos permís per expressar els vostres sentiments, per compartir què és allò que us resulta difícil de sostenir, què és el que sí us agradaria mantenir i què necessiteu per poder seguir estant junts en família, sabent que aquest any necessiteu sentir-vos recolzats més que mai.

Cerca una manera simbòlica de recordar el vostre ésser estimat, amb un escrit, una foto, unes espelmes, anant al cementiri... sense oblidar-vos d'incloure els més petits. Deixeu-los participar en tots els rituals amb l'alegria i espontaneïtat que els caracteritza. No amagueu el vostre dolor davant d'ells i, si us pregunten, expliqueu-los amb paraules senzilles el succeït. No feu un tabú d'una realitat que arribarà abans o després a totes les nostres vides. Compartiu amb ells el fet que al hora que esteu tristos també us fa molt bé estar junts recordant el vostre ésser estimat.

I, sobretot, busqueu espais per descansar, per estar amb vosaltres mateixos, per passejar, per estar en silenci. Estar en dol és esgotador. Permeteu-vos cuidar-vos, ja que seran dies molt tristos en què us necessitareu els uns als altres. No penseu que la intensitat del vostre dolor parla de com esteu portant el vostre dol, sinó que és una expressió del vostre gran amor.

Assistència telefònica les 24 hores del dia

L'equip de psicòlegs d'Altima està disponible 24 hores els 365 dies de l'any sense límit de cobertura horària ni nombre de trucades. Si necessiteu que us escoltin i aconsellin, en qualsevol moment i sense importar l'hora, podreu trucar i comptar amb un especialista en dol a la vostra disposició al telèfon 900 533 264.

Grups de suport on sentir-se segur

Compartir la vostra experiència i escoltar les vivències dels altres us pot donar el suport que necessiteu per superar la vostra pèrdua. Des d'Àltima, organitzen grups de suport guiats per psicòlegsper expressar-vos i aprendre a gestionar les vostres emocions.

També col·laboren amb entitats com la Fundació AVE, que organitza grups de suport dirigits per persones que han patit una pèrdua similar i que, un cop realitzat el seu procés de dol, volen ajudar altres com vós.

Altima, conferència en línia l'1 de desembre

Recordeu que us podeu inscriure a la conferència en línia: "¿Cómo afrontar la Navidad tras una pérdida?" el proper dia 1 de desembre a les 18:30 hores des d’aquesta pàgina. Inma Ferrer oferirà una activitat en línia gratuïta en la qual donarà recomanacions i pautes per preparar-se emocionalment per a aquestes dates. Inma Ferrer és metgessa psicoterapeuta especialitzada en dol i pèrdues, i oferirà la conferència de manera en línia.