L'abrasadora previsió del temps per a la segona quinzena de juliol

L'Agència Espacial Europea alerta de la imminent arribada de l'anticicló 'Cerberus', que pot polvoritzar rècords

Inquietants previsions climàtiques per als pròxims dies de juliol.

Inquietants previsions climàtiques per als pròxims dies de juliol. / MARC MARTÍ

Esteban J. Mojica

L'onada de calor que ha arrasat el país amb rècords de temperatura es manté en ple apogeu durant el mes de juliol. La calor extrema ha superat els 40 °C en moltes àrees, deixant a tothom preguntant-se si aquesta situació es prolongarà en el que queda del mes. De moment, l'Agència Espacial Europea (ESA) ha advertit que la imminent arribada de l'anticicló Cerberus pot portar a polvoritzar l'actual rècord de 48 °C aconseguit a Itàlia fa dos anys.

Segons les tendències a quinze dies, reflectides tant per Aemet com per portals especialitzats, les temperatures seguiran per sobre del normal a gairebé tota Espanya, destacant especialment al centre, sud i est del país, així com als arxipèlags. Encara que no es pot predir si es produirà una altra onada de calor, el que sí que se sap és que la setmana vinent les temperatures tornaran a augmentar.

El dissabte 15 de juliol marca el començament de la canícula, el període estadísticament més calorós de l'any a Espanya. Durant aquest lapse, les temperatures aconsegueixen el seu punt màxim. La durada de la canícula varia segons la localitat, però generalment va des de mitjans juliol fins a mitjans agost.

El mapa tèrmic del 10 de juliol.

El mapa tèrmic del 10 de juliol. / COPERNICUS

La canícula s'explica per diversos factors, com la posició del Sol en el cel i la radiació solar que reescalfa la terra. A més, l'efecte regulador dels mars i oceans contribueix al fet que les zones costaneres no experimentin les temperatures extremes de les regions interiors.

En general, s'espera un cap de setmana d'estabilitat atmosfèrica a causa de la influència d'altes pressions, cosa que significa temperatures elevades encara que no tan extremes com en dies anteriors. No obstant això, algunes zones del nord peninsular podrien experimentar inestabilitat passatgera.

Cal destacar que la canícula està en ple apogeu, i és comú observar temperatures entre 30 °C i 35 °C en moltes ciutats, encara que en aquests dies les marques s'acostin o superin els 35 °C a 40 °C.

Les temperatures mínimes es mantindran elevades, especialment en les zones costaneres degut a aquest efecte de les anomalies tèrmiques de l'aigua. Les capitals registraran nits tropicals i algunes equatorials, especialment a les costes del Mediterrani i zones pròximes. La calitja també serà present, sobretot al sud i est d'Espanya, així com a Canàries, encara que s'espera que la seva presència disminueixi cap al final de la setmana i el començament de la pròxima.

En resum, encara que la setmana vinent s'espera un clima estable i calorós, no es preveuen temperatures extremes com les d'aquesta setmana. A mesura que avança el mes de juliol, la calor persisteix, però amb una lleugera moderació.

Previsió de nou rècord en els pròxims dies

L'Agència Espacial Europea (ESA) va advertir aquest dijous que l'onada de calor extrem que està afectant nombroses regions d'Espanya, Itàlia i Portugal podria portar al fet que se superi el rècord històric de temperatura a Europa de 48 graus en els pròxims dies.

Després d'una primavera i un estiu primerenc marcats per les tempestes i inundacions, amb el mes de juny més calorós de la història en el món, l'arribada des del mediterrani de l'anticicló Cerberus amenaça amb fer saltar aquest rècord de 48 graus, aconseguit a la ciutat italiana de Floridia fa a penes dos anys, l'11 d'agost de 2021.

Itàlia, Espanya, França, Alemanya i Polònia pateixen actualment una onada de calor que ha portat els termòmetres per sobre dels 40 graus en la primera quinzena de juliol, en la qual -segons l'Organització Meteorològica Mundial– el món va viure la setmana més calorosa des que existeixen registres.

El satèl·lit Copernicus Sentinel-3 de l'ESA ha captat la temperatura a Europa entre els dies 9 i 10 de juliol a partir de la quantitat d'energia que irradia la Terra, significativament més alta que la temperatura de l'aire, que és a la qual es refereixen els meteoròlegs.

Així, ha mesurat temperatures de 46 °C a Madrid47 °C a Sevilla, i fins i tot algunes per sobre dels 50 °C en unes certes regions d'Itàlia.

La calor actual coincideix amb el fenomen del Nen a l'oceà Pacífic, i això fa esperar que se superin més rècords meteorològics en el món.