«La teràpia pot ser una eina valuosa pel benestar emocional dels fills»

El servei de psicologia d’Illa de Salut té com a projecte organitzar grups per a pares amb infants diagnosticats d’algun trastorn del desenvolupament per donar suport i recursos per afrontar aquesta situació de la millor manera

A l’esquerra Manju Garcia i a la dreta Judith Martínez a la consulta. | ILLA DE SALUT

A l’esquerra Manju Garcia i a la dreta Judith Martínez a la consulta. | ILLA DE SALUT / redacció. figueres

Emporda.info

Judith Martínez és psicòloga infantojuvenil i també és educadora social. Des de 2017 treballa en diversos centres com a psicòloga, feina que combina amb la labor en una residència de gent gran. Manjú Garcia, sempre ha tingut clar que volia ser psicòloga i està especialitzada en l’etapa infantojuvenil, ha realitzat un màster, cursos experts i fa formació contínua per estar actualitzada. Actualment, s’està especialitzant en psicoteràpia psicoanalítica.

Per què les famílies haurien de triar Illa de Salut?

Per la nostra dedicació i compromís amb el benestar dels pacients i les seves famílies. Com a equip professional, estem formats per psicòlegs i professionals de la salut mental amb una àmplia experiència en el treball amb infants, adolescents i famílies. Prenem el temps necessari per escoltar i comprendre les necessitats úniques de cada família i oferir un enfocament personalitzat i adaptat a cada cas. A més, tenim una visió holística i integradora de la salut, i sabem que el benestar emocional és fonamental per a una vida plena i satisfactòria. Això ens permet abordar les dificultats des de diferents perspectives i oferir una gamma de serveis que inclouen teràpia individual, teràpia familiar i grups de suport per a pares. La nostra passió per la psicologia i el nostre compromís en continuar aprenent i actualitzant-nos constantment també ens ajuda a oferir un millor servei i a estar a l’avantguarda de les noves investigacions i pràctiques clíniques.

Quin perfil assisteix a la vostra consulta?

El perfil dels infants i adolescents que solen assistir a teràpia amb més freqüència pot variar en funció de les seves necessitats i circumstàncies individuals. Tanmateix, abracem dues grans àrees: la dels trastorns del neurodesenvolupament (TEA, TDAH, entre altres) i l’emocional (reconeixement i gestió de les emocions, tolerància a la frustració, etc.) En l’adolescència, és molt comú trobar casos en què els costa regular les emocions, així com que necessiten un aprenentatge en habilitats socials. D’altra banda, també fem teràpia familiar en cas que la persona ho necessiti, realitzant un seguiment psicoterapèutic a tota la família.

Per què és important que infants i adolescents facin teràpia?

Per millorar el seu benestar emocional, desenvolupar habilitats socials, augmentar l’autoestima i superar dificultats específiques com l’ansietat o la depressió. A través de la teràpia, poden adquirir estratègies per afrontar els reptes de la vida i construir una base sòlida per a un futur saludable i satisfactori.

Quintes tècniques utilitzeu a la consulta?

Usem una varietat de tècniques terapèutiques adaptades a les necessitats específiques dels pacients. Tenim una visió holística de la psicologia i apliquem diferents enfocaments de la psicologia en funció del cas (teràpia cognitivo-conductual, psicoanàlisi, teràpia breu, teràpia familiar, programació neurolingüística, entre altres). Aquests són només alguns exemples de les tècniques que podem usar en la nostra pràctica clínica. La selecció de la tècnica adequada depèn de les necessitats i les metes terapèutiques de cada persona en particular. Una tècnica que solem aplicar amb infants és el joc terapèutic. El joc és una forma natural per als nens d’expressar-se i processar les seves emocions.

Us coordineu amb més professionals?

Com a mínim una vegada al curs ens coordinem per tal de parlar amb l’escola del pacient. Així mateix, si l’infant el tracten altres professionals, i el cas ho requereix, ens coordinem amb ells.

Què diríeu als pares que dubten a portar el seu fill/a al psicòleg?

És important recordar que buscar ajuda professional no és una mostra de debilitat o fracàs com a pares. La teràpia pot ser una eina valuosa pel benestar emocional i el desenvolupament dels infants i adolescents, i pot proporcionar un espai segur per expressar-se i treballar en les seves àrees de preocupació. És important recordar que els pares no estan sols en aquest procés i buscar ajuda professional pot ser un pas positiu pel benestar.

A Illa de Salut desenvolupareu algun projecte en un futur?

Tenim previst organitzar grups per a pares amb nens diagnosticats d’algun trastorn del desenvolupament. Es realitzaran grups individuals per a cada trastorn, en funció de la demanda. L’objectiu d’aquests serà proporcionar suport, orientació i recursos per afrontar els reptes específics associats a aquests trastorns. A través d’aquests grups, els pares tenen l’oportunitat de connectar amb altres famílies que passen per experiències similars, compartir estratègies d’afrontament i rebre pautes i suport emocional. A més, es brinda informació i recursos sobre teràpies i serveis disponibles per als infants, així com orientació sobre com millorar la comunicació i les habilitats socials del seu fill/a. Els grups per a pares són un espai segur i acollidor per aprendre, compartir i créixer junts.