EMPORDÀ

Llum al final del túnel de l’estació de Portbou

Només el temps dirà si el nou Centre de Competències Digitals s’acaba convertint en un bon motor econòmic per a Portbou, però, de moment, és un inici. Una bona notícia

L’estació de ferrocarril de Portbou.

L’estació de ferrocarril de Portbou. / ANDREA BOLCATO

Editorial

Editorial

Un parell de dies després de la seva aclaparadora victòria en les eleccions municipals, i encara sense haver entrat al despatx de l’Ajuntament, Gael Rodríguez ja es mostrava molt optimista sobre el ressorgiment d’una part de la històrica activitat ferroviària del poble que l’havia elegit com a alcalde. «L’estació de Portbou tornarà a ser un gran motor econòmic per al poble. No serà el mateix que era, però serà una cosa molt engrescadora», assegurava Rodríguez en una entrevista amb l’Empordà. Avui, sis mesos més tard, a Portbou encara queda molta feina per fer i la seva magnífica estació té molts espais tancats, però el nou projecte comença a ser una realitat. Renfe ja ha adjudicat per 250.000 euros les obres per a la creació i posada en marxa a la població altempordanesa del primer Centre de Competències Digitals (CCD) de Catalunya. De moment, el centre de Portbou arrencarà amb deu treballadors i la voluntat que en siguin bastants més en un futur a mitjà termini.

D’entrada, a algú, una desena de treballadors li poden semblar poca cosa. Però generar ocupació fora del sector serveis, costa molt arreu de la comarca. I a Portbou, més. En la mateixa entrevista posterior a les eleccions, Gael Rodríguez ja deixava clar que arribava al càrrec amb ganes de remoure la dinàmica del poble. «En els anys anteriors a la desaparició de la frontera, quan ja se sabia que allò passaria, no es va saber planificar un futur diferent que ens permetés continuar caminant», apuntava el jove polític que, de la mà del PSC, que el cuida davant la particularitat de ser l’alcalde més jove de l’estat, s’ha passat sis mesos sent molt insistent a l’hora d’anar a trucar portes. I en una de les que va trobar resposta, va ser la de Renfe. Només el temps dirà si el nou Centre de Competències Digitals s’acaba convertint en un bon motor econòmic per a Portbou, però, de moment, és un inici. Una bona notícia. Sobretot si, com insisteixen des de Renfe, aquests centres són «generadors de llocs de treball de qualitat». En diferents indrets de la geografia espanyola, que la companyia ferroviària ha posat en marxa centres similars al que s’ha projectat per a Portbou, s’han arribat a generar fins a quatre-cents llocs de treball.