Editorial

Anar plegats a favor del tren a l'Alt Empordà

La forta inversió promesa per l’estat per traslladar l’estació de Figueres i fer passar la línia convencional per fora de la capital no pot ser una amenaça per la línia Barcelona-Portbou. Ha de ser una oportunitat per reforçar-la.

Un tren rodalies en una imatge d'arxiu.

Un tren rodalies en una imatge d'arxiu.

La línia de tren de Rodalies que passa per l’Alt Empordà és un bé molt preuat. Els ferrocarrils d’Alta Velocitat i els combois de Mitjana Distància també, però Rodalies és clau per vertebrar la comarca. I per això, la reunió entre l’Ajuntament de Figueres i la resta de municipis de la comarca amb estació és una bona notícia. La forta inversió promesa per l’estat per traslladar l’estació de Figueres i fer passar la línia convencional per fora de la capital no pot ser una amenaça per la línia Barcelona-Portbou. Ha de ser una oportunitat per reforçar-la i aspirar, que no serà fàcil, a què n’arribin més per completar el vell somni d’una línia de Rodalies transfronterera. Deixant de banda el tema del trasllat de l’estació de Figueres, les paraules que surten de la reunió d’alcaldes i les del comunicat del col·lectiu «Defensem el tren de l’Empordà» tenen punts de possible entesa. «Celebrem que els alcaldes reunits facin seves les que són reivindicacions de la nostra plataforma des de fa quinze anys. Parlem de la proposta de potenciar estacions com Vilajuïga, que hauria de ser la de referència per a tots els pobles al peu de la serra de Rodes, o com Camallera, pel que fa al sud de la comarca», expliquen des del col·lectiu que també es posiciona a favor de la línia transfronterera: «Un servei que, entre Girona i Narbona, enllaçaria 25 poblacions del Gironès, l’Alt Empordà, la Catalunya del Nord i l’Occitània».

Per la seva banda, de la reunió d’alcaldes en va sortir un discurs optimista sobre el futur del tren a l’Alt Empordà recordant que «ADIF destina 30 milions d’euros per ampliar la capacitat de la línia fèrria Figueres–Portbou; fet que demostra que aquesta línia es troba en una fase de modernització tant pels serveis de mercaderies com de viatgers». En la reunió es va parlar tant de les inversions en les estacions de Camallera i Vilajuïga, on es demanaran que s’aturin els trens de Mitjana Distància, com també del possible tren transfronterer que, en el seu cas, situen fins a Perpinyà. «Utilitzant trens d’ample variable, que circularien per la línia convencional i satisfarien les necessitats dels veïns de les poblacions empordaneses i de les litorals del Rosselló com Cervera, Banyuls, Portvendres, Cotlliure, Argelers o Elna», van explicar.